BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.010,26
HABER /  GÜNCEL

Infineon ve IBM'den yeni ortaklık

Alman çip devi Infineon ile IBM, verileri fiziki yapı değiştirerek depolayan ‘faz-değişken’ belleklere yatırım yapacak. İlk iş olarak özel bir labaratuvar açılaca

Abone ol

Infineon, IBM ve Tayvanlı Macronix, faz-değişken bellekler için IBM’in Yorktown Heights laboratuvarında özel bir bölüm açacak. Faz değişken belleklerde, madde hızla ısınarak yapı değiştiriyor ve madde kristalin yapıdan amorf (şekilsiz) yapıya geçiş yapıyor. Bu sayede, lazer ışını düştüğünde materyelin fazına göre ışının yansıması değişiyor. Bilgisayar, kristalin veya amorf fazlarına göre 0 veya 1’i işliyor.

Mevcut bellekler elektronları hücre içinde hapsediyor, değişken-faz belleklerde ise verinin depolanması elektrik yüküne tabi değil. Ancak, faz-değişken bellekler mekanik olarak yorulabiliyorlar.

YENİ MİMARİ ARAYIŞLARI

Çip üreticileri, iki yılda bir çipteki transistör sayısının ikiye katlanacağını öngören Moore Kanunu’nu aşmak için silikon dışında yeni alternatifler arıyor. Üreticiler bir taraftan rekabetçi piyasada üretim maliyetleri ve enerji sarfiyatını düşürmeye çalışırken, bir taraftan da daha hızlı ve daha küçük çip mimarilerinin peşinde koşuyor. Yeni maddeler ve teknikler bu bağlamda çip üreticilerinin imdadına koşuyor.

INTEL’İN HAYAL KIRIKLIĞI

Gelecek 20 yılda çip üretimine yeni maddelerin entegre olacağı düşünülüyor. Ancak hangi yeni teknolojinin ayakta kalacağı önceden kestirilemiyor.

Daha önce de Intel benzer bir faz-dağişken olan Ovonics Unified Memory teknolojisine yatırım yapmıştı, hatta Intel kurucusu Gordon Moore 30 yıl önce Ovonic teknolojisini geleceğin mimarisi olarak tanımlamıştı. Ancak Ovonic teknolojisi elle tutulur bir sonuç çıkarmazken, Intel de yatırımlarını kesmişti.

Kaynak: