Esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ama kepenkler de kapanıyor...
Abone olİncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, ''Beldeden tel örgülerle ayrılan İncirlik Hava Üssü'nden belediye olarak hiçbir maddi katkı görmedik, ancak yıllarca beldede yaşayan ABD'lilere hizmet verildi'' dedi.
Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı küçük bir belde olmasına rağmen, sınırlarında yer alan askeri hava üssü nedeniyle adını tüm dünyaya duyuran İncirlik beldesinde esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor.
İncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, yaptığı açıklamada, beldede halkın tamamına yakın bölümünün ABD'lilere kiraya vermek için otomobil aldığını, ev ve villa yaptırdığını ancak, bu yatırımların tamamının atıl duruma düştüğünü söyledi.
Vedat Karadağ, ''Gençler de işsiz. 'Nasıl olsa hava üssünde vasıfsız işçi olurum' diye okumayan belde gençlerimiz bugün işsiz dolaşıyor. Beldeden tel örgülerle ayrılan İncirlik Hava Üssü'nden belediye olarak hiçbir maddi katkı görmedik. Ancak, yıllarca beldede yaşayan ABD'lilere hizmet verildi'' dedi.
İncirlik Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkerim Estetik, 1954 yılında hizmete giren hava üssünde bulunan ABD'li askerler için kurulan ve önceki yıllarda 380 civarında olan işyerinin, üsdeki asker sayısı azaldığı için 75'e düştüğünü söyledi. Estetik, ''Tahtakale'den önce dolar piyasasını belirleyen İncirlik'te aynı esnaf bugün siftah bile yapmadan kepenk kapatıyor'' dedi.
Beldede 1996'dan beri halı satışı yapan Ahmet Arslan, mağazayı ilk açtığında
günde 4-5 halı sattığını, bugünlerde haftada bir halı satabildiğini söyledi.
Belde halkından Ali Yıldırım ise işsiz olduğunu ifade ederek, ''Beldede birçok kişi geçimini ABD'li askerlerin yaptığı alışverişle ve hava üssünde işçi olarak çalışarak sağlıyordu. Üsteki asker sayısının azalması ve üsten çıkış
konusunda getirilen yasaklar sonucu belde halkının geçim kapısı kapandı. Çoğu kişi beldeden ayrıldı ya da Irak'a işçi olarak gitti'' diye konuştu.