BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,10
ALTIN 2.445,89
HABER /  MAGAZİN

İncekara'ya mizojin değiliz yanıtı

Dizi senaristleri için "ruh sağlığı bozuk" diyen AK Partili İncekara'ya Beren Saat'ten yanıt geldi.

Abone ol

Hatırla Sevgili, Aşk-ı Memnu ve en son Fatmagül’ün suçu ne dizileriyle gündemden düşmeyen Beren Saat sessizliğini bozdu. Hürriyet gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu'na konuşan Saat, AKP'li Halide İncekara'nın "Ruh sağlığı bozuk" yorumuna yanıt verdi:

"Senaristlerimiz Ece ve Melek, bu işi kadın olarak yazıyor. Yönetmenimiz kadın, bir sürü ekip başımız kadın. Bizim hepimizin mizojin (Kadın düşmanı, sistematik şekilde kadınlara tavır alan, aşağılayan kimse) olduğuna, kadına uygulanan şiddeti legalize edeceğimize, bunu istismar edeceğimize nasıl inanabilirler ki! Bizi mizojin sananlar varsa durum vahim"

Beren Saat'in Semercioğlu'nun sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Ak Parti Milletvekili Halide ıncekara ruh sağlığınızın bozuk olduğunu söylüyor...

İncekara kalkıp “Fatmagül’ü yazanlar ruh hastası, insanlara sapıklık aşılıyorlar” diyor. Peki Pippa Bacca bu ülkede iki sene önce tecavüze uğrayıp öldürüldüğünde birlikte utanmadık mı? Ben çok utandım. Daha geçenlerde Rosmery adlı bir ıngiliz kadının kızına Fethiye’de tecavüz ettiler ve bir erkek jinekolog, kızın muayenesini yaparken iki kişiyi daha izlesin diye yanına aldı.

Bu yaşananları tartışmak yerine insanların diziyi tartışması ikiyüzlülük ve kolaycılık mı sence?

- Kesinlikle öyle... Bu muhafazakarlaşmak meselesinin altında bir bastırma ve sahtekarlık var. Bir sıkıştırma duygusu var. Pippa Bacca’nın annesi buraya gelip, “Evet biliyoruz, o bir kişinin suçu, bunu Türkiye’ye mal etmek istemiyoruz” dediğinde, bu olgun tavır karşısında ben daha çok utanmıştım. Biz iki sene içinde her şeyi unutuyoruz ama bu yaşananları değiştirmiyor.

Medyada açıkça sansür isteyenler, dizinin kalkmasını isteyenler bile var...

- Evet Fatmagül var, Fatmagül gibi bir sürü kadın var ve bu ülkede evlilik içinde de tecavüze maruz kalan bir sürü kadın var. Ben bu erkek hukuku meselesine itiraz ediyorum. Mesela Münevver Karabulut cinayetinde Celalettin Cerrah’ın “Kızlarına sahip çıksalardı” demesi... Mesela Fethiye’deki olayda tecavüze uğrayan kıza alkol muayenesi yapılması. Bunların hepsi bir erkek hukuku... şimdi kalkmışlar Fatmagül’ün yayından kaldırılmasını istiyorlar.

Dizi tecavüzün promosyonunu yapıyor mu?

- Ekrem Çatay ve Kerem Çatay kadına değer veren erkekler. Onun bir altında senaristlerimiz Ece ve Melek, bu işi kadın olarak yazıyor. Yönetmenimiz kadın, bir sürü ekip başımız kadın. Bizim hepimizin mizojin olduğuna, kadına uygulanan şiddeti legalize edeceğimize, bunu istismar edeceğimize nasıl inanabilirler ki!

Kadın dernekleri arasında da itiraz edenler var ama diziye...

- Evet, işte onlara cevaben söylemek istiyorum bunları. Bu işi muhalif bir yandan anlattığımızı düşünüyorum. Tabii ki bir takım şeyler söylenebilir. O sahne yeterince eleştirel çekilmedi, hikayenin şu kısmı böyle çekilmeliydi, oyuncular şöyle oynamalıydı falan denebilir. Biz de bunları ciddiye alırız ama genel olarak bu işe “tecavüzü legalize ediyor” demek ve gerçekten hepimizin mizojin olduğunu düşünmek bence çok vahim.