İmsakiye 2016 takvimine göre İstanbul , Ankara , Kocaeli ve Diyarbakır iftar saatleri ve sahur vakitleri saat kaçta? Diyanet imsakiyesi oruç saatleri ve imsak vakti tüm illerin listesi.
Abone olDiyanet 2016 İmsakiyesi 'ne göre bu sene Ramazan'daki iftar saatleri ve sahur imsak vakitleri belli oldu. Ramazanda ilk iftarı 6 Haziran 2016'da yapacağız. 5 Haziran 2016 pazar günü ise ilk sahura kalkacağız. Peki bu sene kaç saat oruçlu kalacağız, Ankara , İzmir Kocaeli ve Diyarbakır başta olmak üzere iftar saatleri ve imsak sahur vakitleri nasıl. Diyanet İstanbul imsakiyesi başta olmak üzere işte bazı illerimizin imsak ve sahur vakitleri.
Onbir ayın sultanı Ramazan ayı için geri sayım başladı. 2016 yılında Ramazan ayı Haziran'ın ikinci haftasındaki pazartesi günü başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre ilk sahura 5 Haziran pazar gecesi kalkacağız.
ANKARA İMSAKİYE 2016 İFTAR SAATLERİ SAHUR İMSAK VAKTİ
ANKARA için Diyanet imsakiyesi 2016 takvimine göre imsak yani sahur vakti ilk gün saat 03.19 olarak belirlendi. Ankara için ilk iftar saati ise 6 Haziran 2016 pazartesi günü saat 20.22 olarak görünüyor.
İSTANBUL İMSAKİYE 2016 İFTAR SAATLERİ SAHUR İMSAK VAKTİ
İSTANBUL için ilk sahurda imsak vakti saat 03.27 olarak diyanet işlerinin 2016 yılı imsakiyesinde yer alıyor. İstanbul iftar saatleri ise ilk hafta saat 20.41'de başlıyor. İftar saatleri ilk hafta günlerin uzaması sebebiyle birer dakika ileri gidecek.
İZMİR İMSAKİYE 2016 DİYANET İFTAR VE SAHUR SAATLERİ
İZMİR için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.52 iftar vakti ise 20.40 olarak görünüyor.
BALIKESİR İMSAKİYE 2016 DİYANET İFTAR SAATLERİ VE SAHUR İMSAK VAKTİ
BALIKESİR için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.41 iftar vakti ise 20.42 olarak görünüyor.
BURSA İMSAKİYE 2016 DİYANET İFTAR SAATLERİ VE SAHUR İMSAK VAKTİ
BURSA için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.32 iftar vakti ise 20.39 olarak görünüyor.
KOCAELİ İMSAKİYE 2016 DİYANET İFTAR SAATLERİ VE SAHUR İMSAK VAKTİ
KOCAELİ için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.25 iftar vakti ise 20.37 olarak görünüyor.
DİYARBAKIR İMSAKİYE 2016 DİYANET İFTAR SAATLERİ VE SAHUR İMSAK VAKTİ
DİYARBAKIR için 2016 yılı diyanet imsakiyesine göre ilk sahur (imsak) vakti saat 03.02 iftar vakti ise 19.47 olarak görünüyor.
2016 YILI KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayında yer alan ve bin yıldan hayırlı olarak nitelenen Kadir Gecesi 2016 yılında 1 Temmuz 2016 cuma gününe denk geliyor. Kadir gecesi dualar ve namazlarla ifa edilecek.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN TATİLİ 9 GÜN MÜ?
Peki Ramazan ayı ne zaman bitecek ve Ramazan bayramı bu sene kaç gün olacak? 2016 yılı takvimine bakıldığında bu sene Ramazan bayramı tatilinin 9 gün olacak görünüyor.
Razaman bayramı arefesi 4 Temmuz 2016 pazartesi günü olacak. Arefe günleri yarım gün tatil olduğu için bunun resmi kararla tam güne çıkarılması bekleniyor. Cuma günü de tatile dahil olduğu taktirde Ramazan bayramı tatili 9 gün olacak.
RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 5 TEMMUZ SALI
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 6 TEMMUZ ÇARŞAMBA
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 7 TEMMUZ PERŞEMBE
KURBAN BAYRAMI TATİLİ DE BU SENE 9 GÜN OLACAK?
Bu sene Kurban Bayramı tatili de hafta içine denk geliyor haliyle 9 gün olacak görünüyor. Kurban bayramı arefesi pazar günü. Cuma günü de 4 günlük bayram tatiline resmi kararla eklenebilir.
KURBAN BAYRAMI AREFESİ 11 EYLÜL PAZAR
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 12 EYLÜL PAZARTESİ
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 13 EYLÜL SALI
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 15 EYLÜL PERŞEMBE
İFTAR DUASI REDDOLUNMAZ
İftar duası o kadar kıymetlidir ki Hazreti Muhammed bu duanın reddolunmayacağını bildirmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde iftar duasının hikmeti için şunları söylemiştir;
-“ Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''
PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI
Peki peygamberimizin iftar duası ve Türkçe manası nasıldır? Hazreti Muhammed iftarını açarken şu duayı okurdu;
-“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”
TÜRKÇE MANASI : (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)
Peygamberimizin orucunu açtıktan sonra da şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.”
İslam alimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi: “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”
EN GÜZEL İFTAR DUASI 40 YILDIR OKUNUYOR
Ramazan ayında iftarın olmazsa olmazı duasıdır. Türk halkının kulağında en çok yer eden iftar duası ise TRT'de 40 yıldır Ramazan programlarında okunan duadır. Hemen herkesin hafızasında yer alan iftar duası ilahiyatçı Faruk Ermemiş tarafından kaleme alınmış. 40 yıldır aralıksız okunan TRT'deki iftar duası Türkçe sözleri şöyle;
-Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.
PEYGAMBERİMİZ ORUCUNU NEYLE AÇARDI?
Hazreti Muhammed orucunu açarken hep hurmayı tercih ederdi. Hazreti Muhammed'in orucunu açarken 'ateş dokunmamış' yiyecekler tercih ettiği aktarılıyor. Selman İbn-i mir (r.a.), Peygamberimizin oruç açarken yenmesi gereken yiyecekler hakkında şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:
‘Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.’
Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor;
-‘Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmadan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.’
İFTAR YEMEKLERİ VERMEK
Ramazan ayının bir diğer geleneği de iftar yemekleri vermektir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuru:
“Bir oruçluya iftar veren kimseye, o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Ancak o oruçlunun sevabından da bir şey eksilmez.”
RAHAT ORUÇ TUTMAK İÇİN PEYGAMBERİMİZİN ÖNERİSİ
Özellikle yaz aylarında günlerin uzunluğu sebebiyle oruç tutmak zorlaşıyor. Susuzluk ve açlık baskın hale geliyor. İbni Malik Peygamberimizin bu konudaki şu tavsiyesini aktarıyor;
-“Dört şey yapan kişi orucu gayet rahat tutar:
-İftarı su ile açması
-Sahuru terk etmemesi
-Öğle istirahatını terk etmemesi
-Güzel koku kullanması.
ORUÇ VE İFTAR NEDEN ÖNEMLİ?
Peygamberimiz Hazreti Muhammed oruç ve iftarın önemini anlatırken şöyle demiştir;
-“Üç kimsenin duası geri çevrilmez, kabul edilir:
1- Oruçlunun iftar vaktindeki duası,
2- Adaletli hükümdarın duası,
3- Mazlumun duası.