"Kürt açılımı" İmralı'da da kendini gösterdi. Daha önce yasak olan durum şimdi Öcalan'a serbest...
Abone olİmralı’da tek kişilik Kapalı Cezaevi’nde kalan Abdullah Öcalan'ın ailesiyle Kürtçe konuşmasına izin verildi. Demokratik açılım öncesinde Kürtçe konuşmak yasaktı.
Öcalan haftada bir avukatları, 15 günde bir de birinci dereceden akrabaları ile görüşebiliyor. Öcalan’a avukatları ile 1 saat, aile bireyleri ile 30 dakika görüşme hakkı tanınıyor. Görüşme, görevliler eşliğinde avukatları ile “açık”, aile bireyleri ile ise bir camın ardından telefonla gerçekleşiyor.
Vatan'a göre, “Demokratik açılım” sürecinde Öcalan’ın durumuna ilişkin iyileştirme önerilerine olumsuz yanıt verilmesine rağmen, ilginç bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanlığı’nın Öcalan’ın yanına 9 mahkumu daha göndermek için çalışma başlatmasının ardından resmen açıklanmayan bir “iyileştirme” daha yapıldığı ortaya çıktı.
ÖCALAN'A AİLESİYLE KÜRTÇE KONUŞMA İZNİ VERİLDİ
Görüşlerde yakınlarıyla Kürtçe konuşmasına izin verilmeyen ve “Kürtçe konuşulması durumunda görüşmenin sona ereceği” uyarıları yapılan Öcalan’ın, geçtiğimiz hafta kız kardeşi Fatma Öcalan ile Kürtçe konuşmasına olanak tanındığı öğrenildi. Daha önceki görüşmelerde Kürtçe konuşmaması için uyarılan Öcalan’a bu kez uyarıda bulunulmadı.
KÜRTÇE KONUŞMA İZNİ HAZİRANDA VERİLDİ
Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında Tüzüğün 88. maddesinde, Haziran ayında yapılan değişiklikle, tutuklu ve hükümlülerin, aileleriyle telefonda Kürtçe konuşmasına olanak tanındı. Danıştay tarafından onaylanan mevcut yönetmeliğe, “Telefon görüşmeleri Türkçe yapılır. Ancak hükümlünün, kendisinin veya görüşeceğini bildirdiği kişinin Türkçe bilmediğini beyan etmesi halinde, konuşmanın yapılmasına izin verilir ve konuşma kayda alınır. Kayıtların incelenmesi sonucu, konuşmanın suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda, hükümlünün bir daha aynı kişiyle Türkçe’den başka bir dille konuşmasına izin verilmez” ifadeleri eklendi.