Hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın BDP'ye, Kandil'deki PKK liderlerine ve örgütün Avrupa'daki yöneticilerine hitaben yazdığı mektuplar BDP'ye ulaştı. Öcalan'ın Kürt sorunuyla ilgili atılacak adımlar konusunda yazılı cevaplar istediği belirtiliyor.
Abone olHapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa çözüm için 'yol haritası taslağı' niteliğindeki mektuplarının Barış ve Demokrasi Partisi'ne ulaştığı bildirildi.
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, mektupların "diğer muhataplara" ulaşmasını sağlayacaklarını söyledi.
Demirtaş, Öcalan ile iki ayrı BDP'li milletvekili heyetinin Milli İstihbarat Teşkilatı gözetiminde yaptığı görüşmeleri desteklediklerini vurguladı.
Evrensel gazetesinin internet sitesinde aktarıldığına göre, Demirtaş şöyle konuştu: "Neredeyse 2 aydır temel gündem 'İmralı süreci' olarak dediğimiz ve İmralı'da Sayın Öcalan ile hükümet arasında yaşanan görüşmeler ve yansımalarıdır. Biz de katkı ve destek sunuyoruz. Sürecin ayaklarının sağlam yere basması konusunda üstün bir çaba gösteriyoruz. Görüşmelerin müzakere ve kalıcı barışa dönüşmesi için siyaseten ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz."
Hükümetin barış için bir yol haritası olmadığını öne süren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İmralı'dan gelen mektuplar bize ulaştı. Mektubun diğer muhataplarına ulaşmasını sağlayacağız. Kendi önerilerimizi toplayıp yeniden üçüncü heyet ile İmralı'ya ulaştırılması için çalışmaları başlatacağız. Biz sorumluluktan kaçmadan hükümetin sorumluluklarını hatırlatmak görevi ile karşı karşıyayız. Tek başına AKP'nin bu süreci yürütmeyeceği kesindir. Gücü veya meclisteki sayısı yetmiyor diye değil, demokrasi algısı yetmediği içindir."
Türk medyasındaki haberlerde, Öcalan'ın BDP'nin yanı sıra, İran-Irak sınırındaki Kandil dağlık bölgesinde üslenen PKK liderlerine ve örgütün Avrupa'daki yöneticilerine mektuplar yazdığı belirtiliyor.
NTV'nin haberine göre, yaklaşık 20 sayfalık mektuplarda Kürt sorunuyla ilgili görüşlerini ve olası çözüm önerilerini özetleyen Öcalan, yazılı cevaplar talep ediyor.
Gelecek cevaplar doğrultusunda bir 'yol haritası' belirlenmesi bekleniyor. Bu yol haritasında şu unsurların yer alabileceği söyleniyor:
- PKK militanlarının önce eylemsizlik ilan etmesi ve Türkiye sınırları çıkması,
- TBMM'de Kürtlerin haklarıyla ilgili yasal düzenlemleri belirleyecek meclis komisyon kurulması,
- Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini meclis komisyonuna sunması,
- Yurtdışındaki PKK taraftarlarının ülkeye dönerek topluma uyumunun sağlanması.