BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,29
ALTIN 2.842,51
HABER /  DÜNYA

İmplant tedavisinde merak edilenler

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Yüreğir Hastanesi Diş Hekimi Efsun Er Somay, günümüzde yaygın olan im...

Abone ol

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Yüreğir Hastanesi Diş Hekimi Efsun Er Somay, günümüzde yaygın olan implant uygulamaları ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemini anlattı.
Dental implantların eksik olan dişlerin yerine, çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalar olduğunu belirten Diş Hekimi Efsun Er Somay, “İmplantlar, küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlemden sonra üç ay gibi kısa bir sürede tamamen çene kemiğine tutunur. Bu tutunma sonrası implant gerçek bir diş kökünün yerini alarak üzerine yapılacak protezi taşımaya hazır hale gelir. Çene kemiğinin yeterli olmadığı durumlarda ise bu bölgeye çeşitli cerrahi işlemler uygulanarak kemik implant yerleştirilmesi için uygun hale getirilir” diye konuştu.
Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalarda, protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan ve iyi çiğneyememekten hastaların şikayet edebileceklerini belirten Somay, “Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır. Tek dişini kaybetmiş hastalarda da tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalabilirler. Tek bir implant’ın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur” diye konuştu.
İmplant için üst yaş sınırlamasının olmadığını belirten Somay, şunları kaydetti:
“Bununla birlikte büyüme ve gelişimini tamamlamamış 18 yaşından küçük çocuklarda ve gençlerde tercih edilmez. İmplant yerleştirme işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Bir hafta süreyle yüzde şişlik ve renk değişimi olması doğaldır. Öte yandan dikişler alındığı zaman hastanın tüm şikayetleri azalır. İmplant tedavisi sonrası hastanın doğal dişleriyle birlikte implantların temizliğine gerekli özeni göstermesi implantların ömrü açısından son derece önemlidir. Kötü ağız bakımı nedeniyle dişler kaybedilebildiği gibi implantlar da kaybedilebilmektedir İmplant yapılan hasta ağız hijyenine özen gösterirse bu implantları uzun yıllar kullanacaktır."
(İHA)