BIST 9.345
DOLAR 34,61
EURO 36,52
ALTIN 2.927,46
HABER /  GÜNCEL

IMF'ye veda iş dünyasını memnun etti

Hükümetin IMF ile stand by yapılmayacağını açıklaması, iş dünyasında memnuniyet yarattı. İşte karar için söylenenler;

Abone ol

Hükümetin IMF ile stand by yapılmayacağını açıklaması, iş dünyasında memnuniyet yarattı. Anlaşma yapılmadığı için Türkiye’nin hiçbir kaybının olmadığını ifade eden iş dünyası temsilcileri, açıklamayı Türk ekonomi tarihi için ‘milat’ olarak nitelendirdi.

Özince: Demek ki desteksiz durabilecek bir forma geldik

 İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, IMF’nin Türkiye’nin muhtaç olduğu bir destekçisi olmadığını belirterek, “Stand-by’ı biraz yanınızda birinin destek durmasına benzetiyorum. Demek ki desteksiz durabilecek bir forma geldik” dedi. Ersin Özince, şunları söyledi: “Olumlu olarak değerlendiriyorum. Çeşitli değerlendirmelerimiz oldu. ‘Olsa iyi olurdu’ dediğim günler oldu, ama olmaması nedeniyle bir kayba uğradığımız kanaatinde değilim. Ekonominin performansını izlediğimizde stand-by’lı veya stand-by’sız bundan daha iyi bir performans da zaten yakalayamazdık. Ben alınan ekonomik tedbirlerin Türkiye’yi şu  anda olumlu yere getirdiği kanaatindeyim.”

TÜSİAD: IMF konusu içi boş bir tartışma haline gelmişti

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner “Bu noktadan sonra da dış finansman Türkiye için üzerinde durulması gereken, hükümetin üstünde durması gereken bir konu” dedi. IMF tartışmasının son zamanda ‘içi boş bir tartışma’ haline geldiğini dile getiren Boyner “Önemli olan burada Türkiye’nin büyümeye geçerken ihtiyacı olacak finansmanın sağlanmasıdır” diye konuştu. Boyner, IMF dışında başka bir dış kaynak olasılığına ilişkin de Türkiye’ye her zaman sermaye girişi olabileceğini belirterek, “Daha çok arzın varlığının üstünde durmak istiyorum. Yani dış dünyadaki gelişmeler, ne çerçevede olacak ve Türkiye’yi nasıl etkileyecek, o arz olursa, Türkiye teveccüh edecek mi o da biraz bizim programımızın içindeki mali kuralın işlemesine, yapısal reformların devamına bağlı” dedi.

İTO: Türk ekonomi tarihinin miladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, IMF ile stand-by yapılmayacak olmasına ilişkin, “Açıklamayı Türk ekonomi tarihinin bir miladı olarak kabul ediyorum” dedi. Murat Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye çok çok önemli bir dünya krizini hiçbir dış reçeteye, hiçbir dış desteğe ihtiyaç duymadan, tamamen kendi bürokrasisi, kendi siyasileri tarafından hazırlanan bir orta vadeli ekonomik programıyla başarılı bir şeklide geçmiştir ve bir çok dünya ülkesine nazaran çok daha başarılı bir şekilde bu krizden çıkmıştır. Bu sabah (dün sabah) IMF’nin yaptığı açıklamalar, bunun dünyanın en önemli ekonomik kuruluşu tarafından da teyit edilmiş olmasıdır. Bu inanıyorum ki Türkiye’nin artık dünya ekonomi liginde birinci sıraya, sınıfa çıkmış olduğunun en önemli göstergesidir.”

YASED: Önemli bir çıpayı kaybettik

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı ve HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, IMF ile yeni stand by anlaşması yapılmamasıyla kısa vadede piyasalarda oluşacak tepkinin durulacağını ancak Türkiye’nin bundan sonra kendi çıpalarıyla dünya mali piyasalarına güven vermesi gerektiğini söyledi. Antika “Uzun dönemde Türkiye için önemli bir çıpayı kaybetmiş oluyoruz, olası bir iç dalgalanmada ya da küresel mali piyasalarda oluşabilecek dalgalanmada Türkiye şemsiyesini kaybediyor. Bundan sonra kendi iç çıpalarımızı geliştirmek zorundayız.”

TİM: Türkiye’nin kaybı yok

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin, IMF anlaşması yapılmadığı için bir kaybı olmadığını söyledi. TİM olarak yaptıkları açıklamalarda IMF ile bir stand by düzenlemesine ihtiyaç olmadığını belirttiklerini vurgulayan Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin krizden daha az etkilendiğini, ihracat artışının rakiplerinden daha erken başladığını ortaya koyduğunu dile getirdi. Büyükekşi “Krizin en etkili olduğu 2009’da bile ödemeler dengesi sorunu yaşamayan Türkiye’nin 2010 yılında bir ödemeler dengesi sorunu olmayacaktır. Hem doğrudan yabancı sermaye yatırımları hem de uzun vadeli kredilerde canlılık yaşanacaktır” dedi.

Dinçer: Etkisi sınırlı olacak

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer “IMF ile anlaşma yapılmamasının Türkiye’ye olan etkilerinin son derece sınırlı olacağını, hatta hiç olmayacağını düşünüyorum. Çünkü IMF’yle görüşmeler uzun süre önce başladı. Bu süreçte başarılı bir beklenti yönetimi yapıldı. Ve anlaşma imzalanmamasına rağmen bu, başarılı bir sanal çıpa görevi gördü” dedi.  Türkiye’nin herhangi bir kredibilite sorunu olmadığını belirten Dinçer “Hatta kredi notu yükseldi. Türkiye’de bütçe disiplini açısından da sorun görmüyorum” diye konuştu.

TOBB: Krizin en sıkıntılı dönemini IMF’siz atlattık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Krizin en sıkıntılı dönemini IMF’siz atlattık. Bir problem olarak görmüyorum” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yol haritasının zaten belli olduğunu, illa IMF’ye ihtiyacı olacak diye bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.