BIST 9.109
DOLAR 34,26
EURO 37,61
ALTIN 2.915,16
HABER /  EKONOMİ

IMFye olan borç hazır

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Türkiye'nin IMF borcunu kapatabilecek durumda olduğunu söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, düne kadar IMF desteğine ihtiyaç duyan Türkiye'nin, bugün borçlarının tamamını kapatabilecek güçte bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

KOSGEB Genel Kurulu'nda konuşan Bakan Şener, enflasyondaki düşme, kamu borçlanma ihtiyacındaki azalma gibi son yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere işaret etti. Şener, istikrar ve güvene dayalı sürdürülen ekonomik program sayesinde 2016'da Türkiye'nin milli gelirinin trilyon doları aşacağını söyledi.

IMF İLE İLİŞKİLER

Öte yandan 20 yılda 10 milyar dolar doğrudan yatırım alabilen Türkiye'nin sadece 2005 yılında 10 milyar dolara yakın doğrudan yatırım çektiğine işaret eden Şener, “Türkiye 60 milyar doları aşan rezervi ile plan dışı borcunu kapatabilir hale gelmiştir” dedi.

Döviz rezervlerinin 62 milyar dolar civarında olduğu bir ortamda, IMF bağlantılı bir takım değerlendirmeler yapıldığına işaret eden Şener, devamla şöyle konuştu: “Basınımız soruyor, (acaba sayın Başbakan söyledi, IMF'ye olan borcumuzun ödeyecek miyiz, ödemeyecek miyiz veya bir başka kabine üyesi farklı söylüyorsa bunu nasıl yorumlarsınız) Olay gayet nettir. İstikrara dayalı ekonominin rasyonelleşmesi, güvene dayalı ekonomik program yürütülmektedir.

İzlenen programın neticesi 80 ile 2000 arasındaki 20 yılda 10 milyar dolar yatırımcı çekmişiz. 2005 yılında ise 1 yılda Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 10 milyar dolara yakındır. Güven, istikrar, ekonominin rasyonelleşmesi dediğimizde, ortaya çıkan tablo ve sonuç budur. Böyle bir ortamda 62 milyar dolar rezervi olan Türkiye'nin elbette borçlarının bir kısmını, plan dışı ödeyebilecek gücü var demektir. Yani IMF borçlarını tamamıyla kapatabilecek güçte bir ekonomiye sahiptir.”

Ayrıca daha kısa süre önce, IMF kredi desteği olmadığı takdirde, nasıl dengelerini kurabileceğini tartışan bir ekonomi varken, bugün, geçmişte alınan borçları tamamıyla kapabilecek bir güçte, imkan içinde olduğu düşünülen, güven duyulan bir ekonomik yapı olduğuna işaret eden Şener, “ama bu demek değildir ki (ilişki sona erecek), imkanlar çerçevesinde IMF ile Türkiye arasındaki ilişki, başka boyutlar da dikkate alınmak suretiyle sürdürülmektedir” ifadesini kullandı.