Enflasyon yüksek çıktı. Merkez Bankası IMF'ye hesap verecek. Peki MB faiz indirimi yapar mı? Uzmanlar açıkladı...
Abone olTürkiye İstatistik Kurumu, Mart ayında Tüketici fiyatlarının yüzde 0.96, Üretici fiyatlarının yüzde 3.17 oranında arttığını açıkladı. Belirsizlik aralığı yıllık yüzde 9.10'u aştığı için Merkez Bankası IMF'ye hesap verecek.
Mart ayında enflasyon TÜFE bazında yüzde 0.96, ÜFE’de yüzde 3,17 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde TÜFE’de yüzde 3,09, ÜFE’de yüzde 6,26 fiyat artışı yaşandı. Yıllık enflasyon TÜFE’de 9.15, yüzde ÜFE’de yüzde 10,50 oldu.
Mart sonu itibariyle yüzde 9.1 olan belirsizlik aralığı üst sınırı aşıldığı için Merkez Bankası IMF’ye mektup yazacak. Merkez Bankası, enflasyonda sapmanın nedenlerini anlatacak. Merkez Bankası, 2007 sonunda da enflasyonda belirsizlik aralığı sınırını aştığı için IMF’ye açıklama yapmak zorunda kalmıştı.
ENERJİ VE EMTİA FİYATLARI ARTACAK
Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, şimdiye dek dezenflasyon sürecine katkı yapan hizmet sektöründeki fiyat direncinin kırıdığına işaret etti. Kıvcı Tokalı şunları söyledi: "Şimdiye dek gıda ve enerji yüksek olsa dahi hizmet sektörü yardımcı oluyordu, buradaki kırılma geleceğe dönük dezenflasyonu riske atıyor. Kurdaki artışa bağlı olarak enerji ve emtia fiyatlarındaki artış olumsuz ve bunun sürmesi bekleniyor. Ayrıca maliyet tarafında hem girdi fiyatının artması hem de üretici fiyatındaki artış sinyal veriyor. Bunun TÜFE'ye yansıması kısmi olmuştu, ama artık bu güçlenecek."
MB FAİZ İNDİRİMİNE GİTMEZ
Finans Invest'in yıl sonu tahminini yüzde 8.2'ye yükselttiğini hatırlatan Kıvcı Tokalı, yeni bir revizyonun da gerekbileceğini belirtti. Kıvcı Tokalı şöyle devam etti: "İki haneli enflasyona doğru hareket sinyal veriyor, kurun hareketi de belirsiz olduğu için, ancak yaz aylarını görmemiz şart. Dış piyasaların iyi olması halinde, Türkiye siyasi gerginlikleri daha rahat geçirecek. Ancak Merkez Bankası'nın yeni faiz indirimlerine gitmeyeceğini düşünüyoruz. Şunu da belirtmek gerek, MB daha önce faiz indirimi yönünde yapılan baskılara uymayarak kredibilitesini sağlamlaştırdı."
GÖRÜNÜM OLUMSUZ
Fortis Ekonomisti Erkin Işık, Merkez Bankası'nın baktığı çekirdek fiyat göstergesinin kendi hesaplarına göre, yüzde 4.4'ten yüzde 4.8'e yükseldiğini, ekmek zammının gıda fiyatları üzerinde bir etkisi olduğunu söyledi. Işık, "Burada bir iyileşme olmadan zaten indirim beklemiyorduk, bir süre duracağını öngörüyorduk. Böylece görünüm daha da olumsuz oldu. Gelişmeler belirleyecek, zaten indirimin son çeyrekte olabileceğini düşünüyorduk, önümüzdeki dönemde nasıl olacağına bakacağız" dedi.