BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,66
ALTIN 3.013,27
HABER /  GÜNCEL

IMF'den Türkiye'ye 'yüzde 2' uyarısı

Uluslararası Para Fonu, Türkiye ekonomisinde büyümenin önümüzdeki yıl hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 2'ye inebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu, Türk ekonomisinin büyüme oranının zayıf sermaye girişleri nedeniyle 2012'de hızla yüzde 2'ye düşebileceği uyarısında bulundu.

IMF, Türkiye'nin 2011'in ilk yarısı boyunca güçlü büyüme göstermeye devam ettiğini, fakat önümüzdeki yıl ekonominin yavaşlamasının beklendiğini söylüyor.

IMF, Türkiye'deki büyüme oranının, zayıf sermaye girişleri nedeniyle 2012'de hızla yüzde 2'ye düşmesinin beklendiği bildirerek, bunun kısmen Türkiye'deki büyük cari işlemler açığına dair kaygıları yansıttığını kaydediyor.

IMF'nin açıklamasında, daha sınırlı dış finansmanın, cari işlemler açığını GSYH'nin yüzde 8'ine indirebileceği ve ithalatı bastırabileceği, enflasyonun hala yüksek bir oran olan yüzde 6,5'a düşmesinin beklendiği de ifade ediliyor.

IMF'nin 2012 yılı tahminlerine göre Türkiye'deki reel GSYH büyümesi yüzde 2, cari işlemler dengesi de -7,8 olarak belirleniyor.

Uluslararası Para Fonu, enflasyonun hızla yükseldiğini ve 2011 yılının sonunda yüzde 9,5'a ulaşmasının tahmin edildiğini belirterek, bu seviyenin yüzde 5,5'lik hedefin epeyce yukarısında olduğuna işaret ediyor.

IMF'nin Türkiye ekonomisini gözden geçiren raporunda dıştan finanse edilen talep patlamasının Türkiye'nin bazı alanlardaki direncini zayıflattığı kaydedildi.

Sermaye girişlerinin, potansiyel olarak dalgalı finansman tarafından bastırıldığı ve kısa vadeli dış borcun keskin biçimde hızla yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, bankaların bu akışların çoğunu emmesiyle, dış fonlama açığının krediyi yavaşlatacağı belirtildi.

IMF, Türkiye'nin küresel kriz sırasındaki ''becerikli ekonomi yönetiminden'' övgüyle bahsetmekle beraber, önümüzdeki dönemde Türk yetkilileri, dalgalı sermaye akışları, artan cari işlemler açığı ve dıştan finanse edilen kredi patlamasını gözönünde tutarak, yumuşak bir inişi sağlamak için para ve maliye politikaları bileşimini yeniden dengelemeye çağırıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı