BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.963,23
HABER /  EKONOMİ

IMF'den Türkiye için kritik tahmin!

IMF Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,8'e yükseltirken 2017 için yaptığı tahmini ise düşürdü.

Abone ol

IMF, Türkiye 2016 büyüme tahminini yüzde 3.2’den yüzde 3.8’e çıkarırken, 2017 için ise yüzde 3.6’dan yüzde 3.4’e çekti. IMF’in küresel ekonomi beklentileri, Türkiye tahminlerine kıyasla daha karamsar.

Uluslararası Para Fonu (IMF), yılda iki kez hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun  (WEO) Nisan 2016 sayısını “Çok uzun zamandır çok yavaş” başlığıyla yayımladı. Öngörülerinin giderek daha az iyimser olduğunu vurgulayan IMF, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3.2 olarak gerçekleşeceği beklentisine yer verdi. 2016 için öngörülen yüzde 3.2’lik oran ile IMF, büyüme beklentisini bir önceki tahmininden yüzde 0.2 aşağı çekmiş oldu. Raporu açıklayan IMF Baş Ekonomisti Maurice Obstfeld, Başkan Christine Lagarde’ın küresel ekonomiye yönelik geçtiğimiz günlerde kullandığı “Tetikteyiz ama alarma geçmedik” ifadesini yineledi. IMF, Türkiye için 2016 büyüme tahminini ise yüzde 3.2’den yüzde 3.8’e yükseltti.

İÇ TALEBE ASGARİ ÜCRET DOPİNGİ

IMF’in Washington’daki merkezinde dün açıklanan WEO Raporu, Fonun dünya ekonomisi için büyüme tahminlerini aşağı çektiğini gösteriyor. Geçtiğimiz ocak ayında yayınladığı tahminlerde küresel ekonominin 2016’da yüzde 3.4, 2017’de ise yüzde 3.6 büyüyeceğini öngören IMF, bu tahminleri aşağı çekerek, 2016’da yüzde 3.2, 2017’de ise yüzde 3.5 büyüme beklediğini açıkladı. Şubat ayında G20 için hazırladığı “Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları” raporunda Türkiye için 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 3.2’ye yükselten IMF, bu kez de tahmini yüzde 3.8’e çıkardı. Buna dayanak olarak ise jeopolitik belirsizlik, zayıf dış talep ve yavaşlayan kredi büyümesine rağmen asgari ücretteki büyük artışın iç talebi desteklemesini gösterdi. IMF, düşük petrol fiyatlarının yanı sıra Euro Bölgesi’ndeki kademeli toparlanmanın tüm Doğu Avrupa ekonomileri gibi Türkiye’ye de olumlu yansıyacağını öngördü. Geçtiğimiz ekim ayında Türkiye 2016 yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 7 olarak duyuran IMF, bunu yüzde 9.8 olarak revize ederken, bu oranın yüzde 5’lik hedefin neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekti. Bu yıl için yüzde 10.8 işsizlik beklentisi de açıklayan Fon, işsizliğin 2017’de yüzde 10.5’e, enflasyonun ise yüzde 8.8’e düşeceğini öngörüyor. Türkiye ekonomisi 2015’i yüzde 4’lük büyümeyle, beklentilerin üzerinde tamamlamıştı.

“BREXİT” UYARISI

KÜRESEL büyümenin devam ettiği fakat büyüme hızının giderek daha umut kırıcı hale geldiği vurgulanan WEO’da, “Büyüme çok uzun süredir çok yavaş” denildi. Toparlanmanın 2017 ve sonrasında güçlenmesi öngörülürken, bunun yükselen ve gelişmekte olan ekonomilere bağlı olduğu kaydediliyor.  Başta Suriye olmak üzere bazı ülkelerde şiddetli istikrarsızlığın devam etmesinin,  bu ülkelerin ekonomilerinde çukur açtığı vurgulanan çalışmada, “Bu da milyonlarca mülteciyi komşu ülkelere ve Avrupa’ya itiyor. Bu bir insani felakettir. Ekonomik ve başka baskılar da eklendiğinde bunun sonucu Avrupa’da artan milliyetçilik dalgası olmuştur” denildi. Geleceğe yönelik risklerin ne olabileceği irdelenen raporda, bazı riskler şöyle sıralandı: “Tüketici güveninin kaybolması ve bunun üretime yansıması, gelişen ülke para birimlerinin daha da değer kaybetmesi, Çin’deki yavaşlamanın diğer gelişen ülkelere yayılması, yatırımların hız kesmesi, İngiltere’nin AB’den ayrılma (‘Brexit’) olasılığı, terör tehditleri.” Baş Ekonomist Obstfeld, “Brexit, yerleşmiş ticari ilişkileri zedeleyerek, hem bölgesel hem küresel olarak ciddi hasar bırakabilir” uyarısında bulundu.