Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'den reformlarına devam etmesini istedi.
Abone olUluslararası Para Fonu'nun (IMF) dün yayınladığı "Dünyanın Ekonomik Görünümü" adlı son raporda Türkiye'de ekonominin yatırımcıların davranışlarından zarar görebilecek durumda olduğuna değinildi.
Cari açığın risklerine değinilen raporda, "Türkiye reformlara devam etmeli" denildi. 2006 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 6 olacağı tahmin edilen raporda, "2005'teki istisnai hızlı büyümenin ardından, Türkiye'nin GSMH'daki artışın 2006 içinde yüzde 6'ya inmesi bekleniyor; Türk ekonomisinin karşısındaki asıl risk ise büyük cari işlemler açığıyla ilgili olacak.
Beklentilerin tersine, GSMH'daki büyüme giderek artan biçimde iç talebe, özellikle de yatırıma, bağlı hale geldi; dış işlemlerdeki kötüleşme, özellikle yüksek petrol fiyatlarına ve sermaye girişlerindeki büyük artışa bağlı olarak sürdü; (8) liradaki reel değerlenme de buna eklendi. Sermaye girişlerinin kompozisyonu, kısa vadeli girişlerin payının 2005'te neredeyse yarı yarıya azalarak yüzde 37'ye inmesi ile, belirgin biçimde iyileşmiş olsa da, Türkiye, yatırımcının hissiyatındaki değişmelerden kolaylıkla zarar görebilecek bir durumda" ifadeleri yer aldı.
IMF raporunda "Emeklilik yasasının erken bir tarihte kabul edilmesi, sosyal güvenlik primlerinin toplanması sisteminin güçlendirilmesi, gelir vergisi reformu ile banka denetiminin iyileştirilmesi" gerekliliğine de değinildi. Öte yandan Raporda yer alan verilere göre Türkiye'de benzinin pahalılığı gözler önüne serildi.
Türkiye, benzine galon başına yaklaşık 5 dolarlık akaryakıt vergisi uygulaması nedeniyle en pahalı benzin satan ülke olarak gösterildi. Bu yüksek verginin etkisiyle, Türkiye'deki benzin fiyatı galon başına yaklaşık 7 doları buluyor. Benzin fiyatı ve akaryakıt vergisi düzeyleri açısından Norveç, İngiltere ve Almanya Türkiye'yi yakından izlerken, en ucuz benzin galon başına yaklaşık 1 dolara Venezüella'da satılıyor.