BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,25
ALTIN 2.902,36
HABER /  EKONOMİ

IMF'den korkutan Türkiye uyarısı

IMF, Türkiye'ye sermaye akışlarında ani bir düşüşün ülkede resesyona neden olabileceği konusunda uyardı.

Abone ol

IMF’den Türkiye’ye resesyon uyarısı geldi.

Türkiye ülke raporunu yayınlayan kuruluş, sermaye akışlarında ani bir düşüşün resesyona yol açabileceğini ve hedefleme rejiminin sicilinin kötü olduğunu belirtti. Türkiye’nin düşük iç tasarrufları ve rekabetle ilgili sınırlılıklarının yatırım ve ihracatı sınırladığını belirten IMF, mevcut politikalar ve ulusal tasarruf oranlarıyla yıllık orta vadeli yıllık büyüme oranını yüzde 3.2'ye revize etti.

ORTA GELİR TUZAĞI UYARISI

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'de tasarruf ve rekabeti artırıcı reformların yapılmaması halinde ekonomik büyümenin orta vadede düşük seviyede seyredeceğini ve ülkenin "orta gelir tuzağına" düşeceğini belirtti. IMF raporunda mevcut politikaların devam etmesi halinde gelecek beş yılda büyümenin yıllık yüzde 3.5 oranında kalacağı ve gelişmiş ülkeleri yakalamasının zorlaşacağı ifade edildi. Raporda "Mevcut uluslararası ortamın (gereken) ayarlamaların yapılması için kısa bir fırsat penceresi oluşturmakta olmasından dolayı bu düzenlemeler geciktirilmemelidir" denildi. IMF Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 25'i kadar olan brüt finansman ihtiyacı duyduğuna dikkat çekerek gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerindeki keskin bir yavaşlamanın ekonomik görünüm üzerindeki temel riski oluşturduğunu belirtti.

Raporda, "Dengesizliklerin büyümesine izin verildiği ve yetkililerin şoklara cevap verebilmek için politika çerçevesi oluşturmakta yavaş kaldığı sürece meydana gelecek ayarlamaların maliyeti artacak" uyarısında bulunuldu. Değerlendirme raporu ile birlikte yayımlanan IMF İcra Kurulu üyesi İbrahim Çanakçı'nın notunda ise gelecek yıl Haziran ayındaki genel seçimlerin ardından yaklaşık dört yıl süreyle Türkiye'de seçim olmayacağı ve bu durumun "ana yapısal reformlar için fırsat penceresi" yaratacağı ifade edildi.