BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,30
ALTIN 3.070,87
HABER /  EKONOMİ

IMFden çok karamsar tahmin

IMF'den mali kriz ve sonrasına dair gelen tahminlen son yılların en karanlık tablosunu yansıtıyor.

Abone ol Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin ciddi bir bozulmaya doğru gittiği uyarısında bulundu. Son yılların en karamsar tahminlerini yapan IMF, mali piyasaların 1930'lardan bu yana en ciddi şoklardan birisiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Bu yılki büyüme tahminini düşürerek yüzde 3,9'a çeken IMF, ekonominin gelecek yıl büyümesine ilişkin tahminlerini de gözden geçirerek yaklaşık yüzde 1 azalttı.

Buna göre 2009 için yüzde 3 büyüme öngörülüyor. Bu oran 2002'den bu yana en düşük büyüme hızı.

İyileşme sanılandan yavaş olacak

IMF 2009 içinde aşamalı olarak bir iyileşme beklentisinin daha önceki tahminlerde de yer aldığını, ancak şimdi piyasalarda yaşanan sıkıntılar dolayısıyla bu iyileşmenin 'alışılageldikten daha yavaş' olacağını belirtiyor.

Eşgüdümlü olarak yapılan son faiz kesintisi operasyonundan önce kaleme alınmış olan raporda, öncelikli amacın mali koşulların istikrara kavuşturulması ve enflasyonun kontrol altında tutulması olduğu kaydediliyor.

Ekonominin şimdi kaydadeğer bir yavaşlamanın işaretlerini gösterdiği kaydediliyor.

IMF'nin Dünya Ekonomisine Bakış raporunda mali sistemde güveni telkin etmek için tutarlı ve kararlı siyasetler geliştirilmesi ihtiyacına vurgu yapılıyor.

En karamsar rapor
Rapor, bu Cuma başlayacak IMF-Dünya Bankası olağan toplantıları dolayısıyla hazırlandı.

Raporda IMF, şimdiye dek daha çok mali sektörle sınırlı kalan çalkantının yayılmasının olası olduğunu da kaydediyor.

IMF, kredi krizinden kaynaklanan mali zararı 1,4 trilyon olarak öngörüyor. Bu rakam, kurumun daha önceki 1 trilyonluk tahminini yükselttiğini gösteriyor.

Rapor para piyasalarındaki sorunların şimdi ekonominin geri kalanında 'ciddi ve uzun süreli bozulmalar' ile kendisini göstermesi ihtimalinin daha muhtemel olduğunu kaydediyor.

Bu haftaki yıllık IMF-Dünya Bankası toplantıları, küresel kredi krizi dolayısıyla daha da büyük bir önem kazandı.

Dünya ekonomisi altın ve petrol gibi ürünlerin yüksek seyreden fiyatları, konut sistemindeki çöküş ve büyüyen mali kriz dolayısıyla bir kaç yönden baskı altında.

IMF, raporunda hükümetlere eylemlerini koordinasyon içinde şekillendirme çağrısı yaptı.

Sisteme güven verecek kararlı ve tutarlı uluslararası siyasetler geliştirilmemesi ise 'reel ekonomi için gitgide daha düzensiz ve yüksek maliyetli bir dönem'i beraberinde getirebilir.

IMF krizden en fazla ABD gibi gelişmiş ve karmaşık yapılı ekonomilerin etkilendiğini; bunun da mali sektörün daha büyük olmasına ve borçlanma tutarlarının yüksekliğine bağlı olduğunu kaydetti.

IMF, başta beklenenden daha uzun sürecek bir yavaşlamadan söz etmesine rağmen, enflasyon riskinin de varlığını koruduğunu kaydediyor.

Kuruluşa göre, son günlerdeki fiyat düşüşlerine rağmen, hammamdde fiyatları dünya genelinde yüksek seviyede ve dalgalı bir seyir izlemeyi sürdürüyor.