Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin üst düzey yetkilileri, mali kriz yaşayan Portekiz'e sağlayacakları kredinin koşullarını görüşmek üzere bugün Lizbon'da Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos'la biraraya geliyor.
Abone olAvrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin üst düzey yetkilileri, mali kriz yaşayan Portekiz'e sağlayacakları kredinin koşullarını görüşmek üzere bugün Lizbon'da Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos'la biraraya geliyor.
80 milyar euro büyüklüğündeki kredi paketine ilişkin görüşmelerin gelecek ayın ortasına kadar tamamlanması planlanıyor.
Ancak plan Portekiz'in anlaşmanın bedeli olarak daha ağır kemer sıkma önlemlerini kabul etmek zorunda kalması anlamına gelecek.
Bazı iktisatçılar, Uluslararası Para Fonu yetkililerinin Portekiz'e sağlanacak kredinin faiz oranları ve süresi konusunda AB yetkililerinden daha yumuşak bir tavır sergilediğini kaydediyor.
IMF Portekiz ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl küçüleceğini öngörüyor.
Ana muhalefet partisi, geçici hükümetin kurtarma paketi başvurusunu desteklerken, halk yeni krediye karşı.
Avrupa Birliği heyetinde komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nı iki alman Juergen Kroeger ile rasmus Rueffer temsil ediyor. IMF heyetinin başkanı ise Danimarkalı Poul Thomsen.
Avrupa'nın en zengin ülkesi Almanya'nın pakete desteği hayati önemde. Avrupa Birliği Maliye Bakanları, para politikaları, rekabet ve mali sektörde kemer sıkma stratejisi uygulanması çağrısında bulunmuşlardı.
Avrupa Birliği ayrıca geniş kapsamlı bir özelleştirme stratejisi istiyor.
Portekiz ekonomisindeki zayıflama ve verimlilik sorunları nedeniyle kamu harcamaları için gereken gelirleri vergi yoluyla sağlamakta zorlanınca mali krize girmişti.
10,5 milyon nüfuslu Portekiz böylece Yunanistan ve İrlanda'dan sonra ekonomisini ayakta tutmak için mali yardım talebinde bulunmak zorunda kalan üçüncü AB ülkesi oldu.
Portekiz'in açığı Yunanistan ve İrlanda'nınkiler kadar yüksek değil. Ancak büyüme oranlarının düşüklüğü ülkenin uzun vadeli performansı açısından kaygı yaratıyordu.
Aslında Avrupa Birliği'nin mali kuralları getirilen standartları tutturamayan üyelere desteği engelliyordu; ancak iki yıl önce patlak veren mali kriz bu durumun gözden geçirilmesine yol açtı.
Mali sistem üzerindeki baskılar ise Avrupa ortak para birimi Euro'yu zora sokuyor.