BIST 9.954
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.030,27
HABER /  GÜNCEL

IMF Türkiyeye ne kadar verecek?

Hükümet, 20 ile 40 milyar dolar arasında bir rakam beklerken, IMF pazarlıktaki son teklifini Hazine'ye iletti.

Abone ol

Türkiye'ye verilebilecek paranın normal şartlarda 15 milyar doları geçmeyeceğini belirten Fon temsilcileri, pazarlıkla bu miktarı 19 milyar dolara çıkardı.

Hükümet yetkililerinin ise ABD'deki görüşmelerde Fon'dan en az 30 milyar dolar istediği belirtiliyor. Türkiye'nin, IMF'deki reform sürecinde 2006 yılı ve sonrasında kotası artırılınca, borç

ERDOĞAN KARARINI DAHA SONRA AÇIKLAYACAK

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "IMF ile ilgili bazı haberler vardı. Türkiye 30 milyar dolar istiyor ancak IMF 19 milyar dolar veriyor" ifadesi üzerine, "Arkadaşlardan nihai bilgi almış değilim. Bilgi almadan konuşmam doğru olmaz. Bunların hepsi birer dedikodu. Döndüğümde bakan arkadaşları dinleyeceğim. Nihai açıklamayı kendim yapacağım" dedi. 
alabilme imkânı da genişledi. Türkiye, kotasının 10 katı kredi talep etmesi durumunda 20 milyar dolar kaynak kullanabilecek. Hükümet yetkilileri arasında IMF ile muhtemel anlaşmanın türü konusunda henüz mutabakata varılmış değil. Ancak ağırlık kazanan görüş, ihtiyati stand-by yapılması ve kaynağın gerek duyulması halinde kullanılması. Edinilen bilgilere göre Türkiye'nin anlaşmada normal stand-by ya da ihtiyati stand-by konusunda tercihini yapmamış olması Fon yetkilileri tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. Türkiye'nin teknik çalışmalarını yürüttüğü ihtiyati stand-by ile daha önce gerçekleştirdiği normal stand-by arasında büyük farklılık bulunmuyor. Her iki anlaşma arasındaki temel fark, kredi kullanımında ortaya çıkıyor. İhtiyati stand-by anlaşmasında, anlaşma yapan ülke likidite sıkışıklığı çekmesi halinde IMF'den acil kredi çekebiliyor. Normal stand-by düzenlemesi ise doğrudan kaynak kullanabilme güvencesi sağlıyor. İhtiyati stand-by'ın süresi 1-1,5 yıl arasında iken, normal stand-by anlaşması 4-5 yıl sürüyor.

TÜRKİYE'NİN KOTASI ARTTI

Türkiye'nin, IMF'deki reform sürecinde 2006 yılı ve sonrasında artırılan kotası, borç alabilme imkânını da genişletti. Türkiye'nin 964 milyon SDR (özel çekme hakkı) olan kotası 1,2 milyar SDR'ye çıkarılmıştı. Bu da 2 milyar dolara denk geliyor. Türkiye, kotasının 10 katı kredi talep etmesi durumunda 20 milyar dolar kaynak kullanabilecek. 2001 krizinde Türk hükümeti, kotasının 16 katı kredi kullanmıştı. IMF ile yeni anlaşma yapan Macaristan ise kotasının 20 katı oranında kredi almaya hak kazandı. (Zaman)