BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

IMF Türkiye için karar aşamasında

IMF ile 2005-2007 dönemini kapsayacak olan 10 milyar dolarlık finansmana sahip stand-by düzenlemesi, için son sözü IMF İcra Direktörleri Kurulu verecek.

Abone ol

Kurul toplantısında Türkiye'nin yeni stand-by için 12 nisanda tamamladığı niyet mektubu görüşülecek. IMF'nin, üç yıllık Stand-by dönemi içinde 10 gözden geçirmede bulunması bekleniyor


On gözden geçirme

IMF'nin, üç yıllık Stand-by dönemi içinde 10 gözden geçirmede bulunması bekleniyor.

Bu yıl, Stand-by'ın yürürlüğe girmesinin biraz gecikmesi nedeniyle, dört gözden geçirme yerine (gözden geçirmeler birleştirilerek) üç gözden geçirmenin yapılabileceği belirtiliyor. Gelecek yıl dört gözden geçirme ve 2007 yılında da 3 gözden geçirmenin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Duruma göre, gözden geçirmelerin birleştirilebileceği de belirtiliyor.

Güncellemeler nisanda yapıldı

IMF heyeti Türkiye'ye bson olarak 4-12 nisan tarihleri arasında gelmiş ve niyet mektubuna ilişkin güncellemeler yapılmıştı.

IMF'nin yeni stand-by düzenlemesi içöin talep ettiği Gelir İdaresi tasarısının yasalaşması, Bankacılık ve Sosyal Güvenlik yasa tasarılarının da TBMM'ye sevk edilmesi gerçekleştirilerek, niyet mektubu tamamlanmıştı.

Son stand-by

Öte yandan Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile bu ay içinde imzalanarak yürürlüğe girmesi planlanan üç yıllık stand-by anlaşmasının IMF ile yapılacak son stand-by anlaşması olacağını açıkladı.

Bakan Babacan, Asya Kalkınma Bankası 38. Guvernörler Kurulu Yıllık Toplantısı nedeniyle İngilizce olarak yayınlanan 'Emerging Markets' adlı dergiye yaptığı açıklamada, IMF ile bundan sonra Türkiye'nin mali kaynak içeren yeni bir anlaşmaya gereksinimi olmayacağını düşündüğünü kaydetti.

İlişki formatı değişecek

Stand-by anlaşmasının muhtemelen mayıs 2008'de sona ereceğini belirten Babacan, Türkiye'nin bundan sonra IMF ile ilişkilerinin devam edeceğini, Türkiye ekonomisine en uygun ilişki formatının belirleneceğini, fakat IMF'nin mali kaynaklarına gereksinimi olmayacağını anlattı.

Kaynak: