BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,46
ALTIN 2.926,90
HABER /  GÜNCEL

IMF küresel ekonomik büyüme tahminlerini geri çekti

IMF, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle 2013 yılı büyüme tahminini 0,3 oranında düşürerek yüzde 2,9'a çekti. Tahminlere göre, Türkiye ise bu yıl yüzde 3,75 ve gelecek yıl yüzde 3,5 oranında büyüyecek.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF, 2013 ve 2014 yılları küresel ekonomik büyüme tahminlerini geri çekti.

IMF, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlama nedeniyle 2013 yılı büyüme tahminini 0,3 oranında düşürerek yüzde 2,9'a; 2014 yılı tahminlerini ise 0,2 oranında düşürerek yüzde 3,6'ya çekti.

Tahminlere göre, Türkiye ise bu yıl yüzde 3,75 ve gelecek yıl yüzde 3,5 oranında büyüyecek.

Dünya Ekonomisine Bakış adıyla yayımladığı yarı yıl raporunda IMF, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin büyümesinde belli bir ilerleme kaydedilirken, Brezilya, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlamanın küresel büyüme hızını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Rusya, Çin, Hindistan ve Meksika'daki ekonomik büyüme oranına ilişkin Temmuz ayındaki tahminler daha da geri çekildi.

ABD ekonomisinin büyüme tahminleri ise sırasıyla 0,1 ve 0,2 puan azaltılarak 2013 için yüzde 1,6'ya, 2014 içinse yüzde 2,6'ya düşürüldü.

IMF ayrıca, ABD'de hükümetin '' ve konusunda içinde bulunduğu siyasi açmazın dünya ekonomisine ciddi zararları olacağı uyarısında bulundu.

IMF, küresel büyümenin zayıf olduğunu, ABD merkez bankasının ekonomiyi canlandırma çabasını azaltması yönünde politika değiştirmesinin gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Bu risk, bazı ülkelerde faiz oranlarını şimdiden etkilemeye başladı.

Çin'de yavaşlayan ekonomik büyümenin de birçok ülkeyi olumsuz etkileyeceği vurgulanıyor.

IMF, Euro Bölgesi'ndeki finans sorunlarına ve gelişmiş ülkelerdeki yüksek devlet borçlarına da "çözülmemiş ve yeni krizleri tetikleyebilecek eski sorunlar" olarak dikkat çekiyor.

IMF, İngiltere'nin büyüme tahminlerini ise bu yıl için yüzde 0,9'dan 1,3'e; gelecek yıl içinse yüzde 1,5'ten 1,9'a yükseltti.