Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında süren görüşmelerde yeni teşvik paketi pazarlığı başladı.
Abone olDün açıklanan paketin getireceği maliyetler Türk ve IMF heyeti tarafından değerlendiriliyor. Paketin ortaya çıkaracağı maliyetin hangi kaynakla karşılanacağı da IMF tarafına iletildiği belirtiliyor.
Yeni teşvik paketinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. En çok tartışılan 4 bölgeye ayrılma kriterinin üç alternatifi ele aldığı belirtiliyor. Öncelikle kalkınmada öncelikli yöreler, teşvik verilen 49 il, illere göre soysa ekonomik gelişmişlik endeksleri dikkate alındı. Objektif tanımlı açık kriter kullanmaya özen gösteren ekonomi yönetimi, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini özellikle kullandı. 52 göstergeyi içeren çalışma yapan ekonomi kurmayları, bu yıl sonuna kadar da bölgesel bazda milli gelir çalışması yapacak. 2010 sonuna kadar il bazında milli gelir belirlenecek.
Trabzon'un Muş ile dördüncü bölgeye girmesi eleştirileri ise ayrıntıların netleşmesiyle yersiz olduğu ifade edildi. Teşvik verilecek aynı bölge içinde yer alan illerde desteklenecek sektörler farklı olabilecek. Örneğin, gıda ürünleri ve içecek Trabzon ve Muş'ta desteklenirken, seracılık Trabzon'da desteklenmeyecek. Teşvik paketinin bu ayağının bölgenin potansiyelini harekete geçirmek, bölgede benzer sanayiler varsa kümelenmeyi teşvik etmek olduğu kaydediliyor.
PAKET 1 AYDAN ÖNCE YÜRÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Teşvik paketi Meclis'teki Gelir Vergisi Kanunu'na bir maddenin eklenmesi ve Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması ile hayata geçecek. Söz konusu çalışmanın 1 aydan çok daha kısa zamanda yapılacağı öğrenildi. Mevcut teşvik sisteminden yararlananların yeni teşvik sisteminden faydalanmak için mutlaka yatırım yapması gerekiyor. Ya da tesisi genişletip modernize etme şartı bulunuyor. İki teşvikin örtüştüğü tek nokta ise SSK işveren primi indirimi. Bir firma 5084 kapsamında SSK prim indiriminden yararlandı yeniden işçi aldığında yeni teşvikten SSK prim indiriminden yararlanamayacak. Teşvik paketi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra teşvik belgeleri düzenlenecek ve 2010 sonuna kadar yatırımlara başlamaları gerekecek. Teşvik belgelerini değiştirmek isteyenlere de kolaylık sağlanması bekleniyor.
1 İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN 180 BİN LİRA YATIRIM
Paketin maliyeti konusunda ise net bir rakamdan çok yararlanacak kişi sayısına göre değişeceği vurgulanıyor. SGK işveren primi yükünün Temmuzdan itibaren 135,13 lirayı Hazine karşılayacak. Alınan bilgiye göre 1 kişilik istihdam için 180 bin liralık yatırım yapmak gerekiyor. Enerji sektöründe ise 1 kişilik istihdam için 1,5 milyon lira yatırım gerekiyor.