BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

IMF bir ölüme izin verdi

Bütçe tamamen IMF'nin istediği gibi oldu. Bir tek neye dokunulmadı biliyor musunuz? Traji komik bir durum...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Bütçede son dakika Genel kurul’da bir önerge verilerek IMF’in istediği doğrultuda bazı kalemlerde ve yatırım harcamalarında kısıtlamaya gidildi. Ancak bazı kalemler istisna tutuldu. Bu istisna tutulan kalemlerin başında da ‘cenaze giderleri’ yer aldı.

AKP ÖNERGESİ
Bütçe görüşmelerinin 25 Aralık Perşembe günü yapılan görüşmeleri sırasında AKP Grup başkanvekili Sadullah Ergin ve AKP milletvekillerince verilen bir önerge ile bütçenin bazı gider kalemlerinde tasarruf amaçlı kesintiye gidildi. IMF’in isteği doğrultusunda yapılan bu kısıtlama yüzde 10 oranında ve yaklaşık 16 milyar YTL olarak hesaplandı. Ancak önergede bir bölüm vardı ki, herkesi şaşırttı.

Önerge ile 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 12 nci maddesine eklenen hükümle “cenaze giderleri” kısıtlama kapsamı dışında tutuluyordu. Bazı kalemler ile birlikte kapsam dışına alınan yani IMF’in isteği ile bütçede kısıtlama yapılmamasını öngeren önergenin ilgili bölümü şöyle:

ÖNERGENİN İÇİNDE
"(3) Genel bütçeli idarelerin bu Kanuna ekli (A) İşaretli Cetvellerinin; 03- Mal ve Hizmet Alım Giderleri tertiplerinde yer alan ödeneklerin (03.9- Tedavi ve Cenaze Giderleri tertiplerinde yer alan ödenekler, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bütçelerinin 03- Mal ve Hizmet Alım Giderleri tertiplerinde yer alan ödenekler ile Hazine Müsteşarlığı bütçesinin 07.82.30.00-01.5.0.00-1-03.5 tertibinde yer alan ödenek hariç) yüzde 10'u,…”

İTİRAZ BİLE EDİLEMEDİ
Söz konusu önergeye itiraz etmek için söz almak isteyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise AKP’li Grup başkanvekillerinin, “Önerge üzerinde görüşme yapılamaz” uyarısı üzerine oturum başkanı tarafından izin verilmedi. Böylece IMF’in ne kadar insaflı davrandığına ilişkin yorum yapılamadan; önerge genel kurulda yine AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.