IMF Başkanı Christine Lagarde küresel ekonominin yıllarca sürebilecek "ortalamanın altında büyüme" riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Abone olIMF Başkanı Christine Lagarde küresel ekonominin yıllarca sürebilecek "ortalamanın altında büyüme" riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Lagarde, "cesur hamleler" yapılmazsa dünyanın "düşük büyüme tuzağına" yakalanacağını söyledi.
Christine Lagarde küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3'ten fazla büyüyeceğini, ancak piyasalardaki çalkantılar ve Ukrayna krizinin büyümeye tehdit oluşturduğunu belirtti.
Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyonun ekonomideki atıl kapasitenin artmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Bu durum ABD ve İngiltere'yle kıyaslandığında Euro Bölgesi'nin yetersiz yatırım nedeniyle büyüme potansiyelini tam anlamıyla hayata geçiremediği anlamına geliyor.
İngiltere Merkez Bankası'nın verilerine göre İngiltere'deki atıl kapasite oranı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 1 ila 1,5'ini oluşturuyor.
Düşük enflasyonun sakıncaları
2012'den bu yana Euro'nun sterlin ve dolar karşısındaki değerinin artması da ithalat maliyetlerini arttırdı ve ürün fiyatlarına aşağı çekti.
Euro Bölgesi'ndeki enflasyon şu anda yüzde 0,5 düzeyinde. İngiltere'de bu oran yüzde 1,7, ABD'deyse yüzde 1,1.
Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyonun bölgenin ekonomik krizden çıkışını etkilemesinden korkuluyor.
Çünkü düşük enflasyon tüketicilerin mal ve hizmet taleplerini azaltıyor ve fiyatların daha da düşeceği beklentisiyle harcamaların ertelenmesine yol açıyor.
Düşük enflasyon aynı zamanda, hükümetler ve işletmelerin borçlarını ödemekte zorlanması anlamına da geliyor.
Lagarde da Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) "alışılmamış yöntemleri de kullanarak piyasaya daha çok para sürme" çağrısı yaptı.
Lagarde, "Uzayan düşük enflasyon talebi, üretimi, büyümeyi ve istihdamı baskı altına alabilir" dedi.
Lagarde bu çağrıyı ECB'nin bugünkü toplantısında önce yaptı.
Uzmanlar ECB'nin bugün bu alanda bir önlem açıklamasını beklemiyor.