BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  EKONOMİ

IMF başkanı krizin falına baktı

Küresel krizden çıktık mı? Herkesin cevabını beklediği soruya sermayenin başındaki isim açıklık getirdi.

Abone ol

IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, küresel krizden çıkıldığını söylemek için çok erken olduğunu belirterek, çıkış yolunun ancak küresel bir hareketle olabileceğine işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ev sahipliğinde ve Çırağan Sarayı'da 'Küresel mali sistem nereye gidiyor?' konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa, IMF Başkanı Strauss-Khan'ın yanısıra, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Reinventing Bretton Woods Committee (RBWC) Direktörü Marc Uzan olmak üzere 170 üst düzey finans yöneticisi katıldı.

Konferans sonunda basın mensuplarının karşısına çıkan IMF Başkanı, uluslararası ekonomik işbirliğinin hayati önem taşıdığını söyledi.

"İlk prensip uluslar arası politika işbirliği, bu temel bir unsur olmalıdır. Benim için en önemli unsurlardan biri bu. Ben 10 yıl, 20 yıl öncesine bakıyorum şu anda yaşadığımız dönemi birkaç sözle tarif etmeye çalışıyorum. Şuna inanıyorum ki insanların çoğu daha önce emsali görülmemiş bir işbirliği içine girdi." diyen Strauss-Khan, "İnsanlar uluslararası kuruluşların tavsiyelerini dinliyor. Krizin 12 ay öncesi durumuna dönmemesi için elinden geleni yapıyor. Bu tip bir işbirliği güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi için gerekli olacaktır." dedi.

Konuşmasında dünyada etkisini göstermeye devam eden işsizlik sorununa da değinen Strauss-Khan, "Kesin olan şey işsizlik daha da kötü bir hal alacak önümüzdeki dönemde. Ülkelerde yeniden büyümeye başlamak ne zaman gerçekleşecek 10 ay, 12 ay bu sadece bir ekonomik sorun değil, istihdam sorunu talebi de azaltıyor. 15 milyon insan işini kaybetti. Düşük gelirli ülkeleri dile getirmiyorum. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde insanlar işlerini kaybetti. İç savaşlara kadar gidebilecek belirli karışıklıklar meydana geldi." diye konuştu.

"Gelişmiş ülkelerde yavaş yavaş istihdam oranları arttı. Gelişmekte olan ülkeler için ise hala bu sıkıntı devam ediyor. Bununla birlikte sosyal güvenlik primi teşviklerinin gelmesi gerekiyor. Bu işe yaramaktadır. İş arama sistemlerinin geliştirilmesi ve eğitime yönelinmesi olumlu sonuç verebilir." diyen IMF Başkanı Strauss-Khan, "Krizin geride kaldığını söylemek için çok çok erken. Rakamlar sadece krizin bazı sonuçlarında iyileşme olduğunu söyleyebiliriz ama krizden çıkış stratejilerini geliştirmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Dünyada artan cari açıkları konusuna da değinen Strauss-Khan, "Kriz sonrası küresel ekonomide olması gereken unsurlardan bir tanesi şu, uluslar arası ekonomimizin son 10 yıldaki sorunu neydi küresel dengesizlikler bazı ülkelerin büyük miktarda cari fazlaları vardı bazılarının açıkları. Çin'in cari fazlası vardı Amerika'nın açığı vardı. Çin gibi bir ülke o kadar yüksek miktarda rezerv biriktirdi ki bunun paranın değeri üzerinde etkisi oldu. Bir ülke rezerv biriktirmek istiyor ama bunu yaptığı zaman dünyada dengesizlik meydana getiriyor. IMF neden rezerv biriktiriyor amacı ülkelerin ihtiyacı olduğunda onlara yardımcı olabilmek. Kendi kendini sigorta etmek çok maliyetlidir." şeklinde konuştu.