BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

İMD Başkanı Özışık isyan ediyor

İMD Başkanı ve İnternethaber Yayın Grubu'nun sahibi Hadi Özışık CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in sorularını cevapladı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Türkiye her geçen gün internete adapte olmaya başladı. Peki interneti ne kadar biliyoruz? İnternet hukukunun nerelere gittiğini biliyor muyuz? Ya da interneti gerçekten doğru mu kullanıyoruz?

İnternet yayıncılığı televizyonlarda çok konuşulmuyor. Fakat Türkiye'de 25 milyon internet kullanıcısı var. Geleceğimizi bu kadar yakından ilgilendiren bu konu hakkındaki tüm sorular CNN Türk ekranlarında yanıt buldu.

Cüneyt Özdemir'in sunumunu yaptığı BeşN BirK programına konuk olan, İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, İnternet medyasına ilişkin bilinmeyenlere cevap verdi.

Özışık, 'sorunlu' değil 'sorumlu' yayıncılık yapmak istediğini bir kez daha canlı yayından duyurdu.

İnternet Medyasının artık bir sektör olduğunu ifade eden Hadi Özışık, "Basın yasasına bir madde eklenecek ve biz sorunlu olmaktan çıkacağız. Yahu bu bir sektör... Bu krizde 33 kişi çalıştırmak kolay mı?" dedi.

İşte programdan satırbaşları:

Cüneyt Özdemir: İnternet sektörü içerisinde kaç siteniz var?

Hadi Özışık: Şu anda toplam yedi tane sitemiz var. Sporundan medyaya, ekonomi sitesinden oyun sitesine hepsi mevcut.

Cüneyt Özdemir: Kaç kişi ziyaret ediyor?

Hadi Özışık: İnternetteki ziyaretçi sayısını iki parçada sunabiliriz. Bir gösterim var, sayfa çevirimi diyoruz. Günde 15 milyon sayfa gösterimimiz var. Tekil olarak baktığımızda da dört milyon civarında okurumuz var.

Cüneyt Özdemir: Bu inanılmaz bir rakam...

Hadi Özışık: Bize de inanılmaz geliyordu ama gazeteleri geçtik artık. Bugün gazetelerin resmi web siteleri dakika dakika yayın yapıyor. Mesela 2000 yılında, Hürriyet'e bakıyorduk sabahtan akşama kadar aynı haberler yer alıyordu sitelerinde. Şimdi bizimle yarışır hale geldiler.

Arkasında gazetesi televizyonu olmayan sitelerin en başında biz varız. Genele baktığımızda yaklaşık 500 tane haber sitesi var. Türkiye'de internetin bilinci yerleştirilebilirse bunun çok iyi değerlendirilmesi lazım.

Cüneyt Özdemir: Tamamen bağlantısızsınız, kendi yağınızla kavruluyorsunuz değil mi?

Hadi Özışık: Ben son 10 yılın en özgür yıllarını geçirdim. Üzerimde baskı yok. Kendi işim olduğu zaman daha bir özgürlüğün artıyor.

Cüneyt Özdemir: Bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Hadi Özışık: 33 kişi çalışıyor. Ankara ve İstanbul'da. Mesela dört tane yorum editörüm var. Eve hapsolmuş engellileri yorum editör yaptım.

Cüneyt Özdemir: Siz şimdi gazeteci saylıyormusunuz?

Hadi Özışık: Hayır sayılmıyoruz. Biz Ankara'da büro açtık. Türkiye'de iki sitenin Ankara bürosu var. Birisi Yavuz semerci'nin Gazeteport sitesi birisi de İnternethaber... Ama biz orada gazetecilik yapamıyoruz. Çünkü elemanlarımın sarı basın kartları yok. Benim çırpınmamın sebebi hep bu. Benim çalıştırdığım elemanlarım ne Meclis'e girebiliyor ne de devlet bünyesinde bir resepsiyona katılabiliyor.

Bana hep sebep olarak diyorlar ki; 'O kadar çok site var ki hangi birini çağıracağız!'... Türkiye'de yereli de kattığımızda bin tane gazete var. Hangisini çağırıyorsunuz bu resepsiyonlara? İnternette de durum böyle... En etkili olanını çağırmanız gerekiyor.

Hakkını teslim edelim Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bize bu konuda çok yardımcı oldu. İnternet alt komisyonunda yer alan milletvekillerine telefon açtığımda mail adreslerini sorduğumda, bana 'ben size geri döneyim' dedi. Yani mail adreslerini bilmiyorlar.

Cüneyt Özdemir: Şaka yapıyorsunuz...

Hadi Özışık: Vallahi şaka değil, ben size başka bir örnek vereyim. Adam et işaretini (@) bildiğiniz kasaptaki et sanıyor.

Cüneyt Özdemir: Reklam sektörü nasıl?

Hadi Özışık: İnternet reklamı konusunda Türkiye sıkıntılı. İnternet bilinci konusunda da reklam konusunda da sıkıntılıyız. Bizler can çekişiyoruz. Krizden dolayı para alamıyorsunuz. Gazetelerin hafta sonlarında hepsinde bilgisayar reklamı var. Ama internete vermiyorlar. Bunun güzelliğinin farkına varsalar, aslında sitesine günde kaç kişinin girdiğini görecek. Ama internet özürlü olduğu için durumun farkına varamıyor.

Cüneyt Özdemir: Devlet aslında internete uzak değil...

Hadi Özışık: Binali Yıldırım bu konuda her zaman bir adım önde... Başbakan Erdoğan da bu konuda duyarlı. Herkes bu yasanın çıkmasını istiyor ama hala bekliyoruz.

Cüneyt Özdemir: Copy - Paste habercilik nasıl önlenir?

Hadi Özışık: Sen bizim hangi sitemizde copy - paste görüyorsun? Bu güvensizliği de son vermek için yasal düzenleme yapılmalı. Bizim hazırlamış olduğumuz yasa taslağında bu da var. Bu olduğu zaman benim bir sitem olduğu belli olacak, sorumlu yazı işlerim belli olacak.