Vatandaşların iskansız konutlarına imar barışı getirildi ancak birçok başvurunun yanlış yapıldığı ortaya çıktı. Vatandaşın mezura ile ölçüm yaparak başvuru yapmasının yanlış olduğunu belirten İmar Barışı uzmanı Çatalkaya, "Mülkün tüm metrekaresi üzerinden parayı ödemesi" dedi.
Abone olİskansız yapılar için getirilen İmar Barışı 31 Aralıka'a kadar uzatılmıştı. Ancak, şu ana kadar 9 milyon kişinin başvurduğu imar barışında birçok kişinin yanlış başvuru yaptığı ortaya çıktı.
İmar barışı başvurularında önemli detaylar olduğunu söyleyen Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, vatandaşların evlerinin küçük bir bölümünde imara aykırılık dahi olsa toplam evleri üzerinden para ödemesi gerektiğine dikkat çekti. Habertürk'ün haberine göre Çatalkaya, yapılan başvuruların çoğunun yanlış olduğunu belirterek, başvuru düzeltme hakkının ise sadece bir kez olduğunun altını çizdi.
Çatalkaya, "İmar barışında şimdiye kadar 6 milyar TL ekonomimize kazandırıldı. Toplamda ise 40-50 milyar TL gelir bekleniyor. Sürenin uzatılması ile bu hedefe daha kolay ulaşılacağını düşünüyoruz. Benim beklentim 31 Aralık’tan sonra bir kez daha uzatılabileceği yönünde" dedi.
YAPI KAYIT BELGESİ ALMAK ÇÖZÜM DEĞİL
Vatandaşların İmar Barışı başvurularında bazı hatalar yaptıklarını ve sonrasında bunları düzeltmek zorunda kalacaklarını ifade eden Çatalkaya, en büyük hatanın yapının büyüklüğünün hesaplanması ile ilgili olduğunu kaydetti.
Vatandaşların ellerinde mezura ile yaptıkları metrekare ölçümlerinin çoğunlukla yanlış olduğunu ve iskan tapu alımı için çizilen proje aşamasında bu yanlışın ortaya çıktığını anlatan Çatalkaya, "E-Devlet Sistemi üzerinden Yapı Kayıt Belgeleri'ni alıyorlar ancak bu belgeyi almaları başvurunun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Maalesef bize başvuru yapanlardan anladığımız kadarı ile bugüne kadar yapılan başvuruların birçoğu yanlış.
Özellikle bireysel başvuru yapanlar ve belediye ve bakanlık imar barışı ofisine gidip başvuru yapan çoğu kişinin beyanı yanlış görünüyor. İskan tapusu için çizilen projenin Yapı Kayıt Belgesi için yapılan ilk beyan ile uyumsuz olması halinde ciddi sorunlar ile karşılaşılabiliyorlar. Bunu düzeltmek için ise sadece tek bir hakları var." dedi.
EVİN BİR KISMI HESAPLAMAKLA OLMAZ
İmar Barışı başvurularında yanlış anlaşılan bir nokta olduğunu belirten Çatalkaya, bir yapının içerisindeki imara aykırı bölüm için tüm yapı üzerinden para ödenmesi gerektiğini belirtti. Çatalkaya, "Örneğin bir hak sahibinin sonradan yaptırdığı ve imara aykırı olan 10 metrekarelik bir balkonu var. Bunun için imara başvurduğunda sadece o bölümle ilgili bir para ödeyeceğini düşünüyor.
Ancak uygulama öyle değil. O balkonu imar barışına sokabilmesi için sahip olduğu mülkün tüm metrekaresi üzerinden parayı ödemesi gerekiyor" dedi. Ayrıca birden fazla dairenin olduğu iskansız; arsa tapulu veya kat irtifaklı binalarda tek tek başvuru yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Çatalkaya, hak sahiplerinin binanın tamamı için başvurması gerektiğini belirtti.
12 ADIMDA İMAR BARIŞI BAŞVURUSU
1. İmar barışına başvuru yapılması
2. Binanız için tüm resmi incelemelerin yapılıp; imar barışı başvuru kapsamının doğru bir şekilde belirlenmesi
3. İmar barışı için binada gerekli tüm teknik testlerin yapılması
4. İmar barışı için bakanlığa gerekliği bilgilerin beyan edilmesi
5. İmar barışı için yapı kayıt bedelinin hesaplanıp, ödemenin yapılması
6. Bakanlık onaylı yapı kayıt belgesinin çıkarılması
7. Resmi kurumlara imar barışından yararlandığınızın bildirilmesi
8. İskanlı tapu için bina projesinin hazırlanması
9. Bina zemin tespit tutanağının Kadastro Müdürlüğü’ne onaylatılması, belediyeden ‘İskan Olur’ yazısının alınması
10. İmar barışı dosyasının tapuya teslim edilmesi
11. İskanlı tapu bedelinin hesaplanıp ödemenin yapılması
12. İskanlı yeni tapuların çıkarılması