İmar barışı nedir, imar barışı kimleri kapsayacak, kaç yılında yapılan kaçak yapılar imar affı kapsamına girecek soruları son günlerde araştırılmaya başladı. Seçimden hemen önce getirilen imar affı ile birlikte belediyelere kentsel dönüşüm için 3 yıl geri ödemesiz 0 faizli kredi kullandırılacak. Düzenlemeden yararlanmak isteyen apartman veya siteler, malik sayısından bir fazlasıyla karar alıp, bakanlığa müracat edecek.
Abone olİmar barışı düzenlemesi nedir, imar barışı kimleri kapsıyor ve imar affına girecek binalar için yıl sınırı var mı soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.
Türkiye’de vatandaşların merakla araştırdığı konu olan imar barışı düzenlemesinin detayları belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki imar affı hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Özhaseki’nin açıklamalarından satırbaşları:
Kendi partisinden olmayanları tespit ediyor hem yıkım kararı hem para cezası diyor. Tek tek gösteriyor vatandaş.Şu binaya yazıldı. Şu üç bina atlandı. Seçimler geldiğinde kendi partimizin amblemini astık sanki vatandaşın üzerinde bir kılıç gibi oluyor. Böyle bir tehlike de ortadan kalkmış olacak.
Belediye başkanlarının kanuna karşı yapmış oldukları ihale listeleri bitmiş oluyor. Sosyal faydası bunlar. Vatandaş devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası hazine arazisi vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor.
KONUT ÜZERİNDEN VERGİLER ALINABİLECEK: Vatandaşın evi iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci bir fayda. Konut üzerinden iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek.
Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama… Müracaatla birlikte ortaya çıkacak.
Bu bedel kentsel dönüşüm için kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere üç yıl ödemesiz 0 faizle kredi kullandıracağız. Her yıl ortalama 500.000 hane planlıyoruz. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz.
FİYATI SABİTLİYORUZ: Müteahhit inşaatını denetleyen kişiyi satın almış oluyor. Beni denetle diye para veriyorsunuz, seçenekleriniz var, sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz? Dürüstçe yapanlar da var şaibelerin sıkıntıların olduğu yerler de var. Elektronik olarak sıralı yerler olsun. Yapı sahibinin karşısına kim çıkıyorsa o denetlesin, açık pazarlıkla firma aramasın. Fiyatı sabitliyoruz. Eskiden yüzde 1.5'tan başlardı şimdi sabitledik.
Bakanlık olarak pazarlık ettik en uygun fiyata alıyoruz. Bakanlığa yatırılan para daha sonra ilgili firmaya veriliyor. Denetim ile yapan arasındaki bağı kesiyoruz.
Bu okulun okulunu okuyan teknikerlerimiz mahkemelik oluyorlardı onları da gidereceğiz. Bugün yarın komisyonda görüşülür önümüzdeki hafta meclise gelir. Benim anlatacaklarım bu kadar.
HANGİ YAPILARA KAYIT BELGESİ ALINACAK: Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, Hâzineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlığa tahsis edilir. Yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşırtmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu durumda elde edilen gelirler bu maddenin ikinci fıkrasına göre genel bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca bu gelirler hakkında 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hâzineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.
KAYIT BELGESİ NEDİR: Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”
İmar barışının şartları neler imar affından kim yararlanacak?