BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

İmamlar resmi nikahı nasıl kıyacak? İmam nikahı yok iddiası

MECLİS'e verilen bir teklif gündemde tartışma konusu oldu. Teklif yasalaştığı taktirde imamlar resmi nikah kıymaya başlayacak. Peki imam nikahı kıyan imamlar resmi nikahı nasıl kıyacak?

Abone ol

Hem sosyal medya da hem de köşelerde en çok tartışılan konu imamlara resmi nikah kıyma yetkisi verme girişimi oldu. Bu konuda hazırlanan tasarı Meclis'te. Peki kamuoyu bu konuda ne düşünüyor? İmamlara böyle bir yetki verilmesi yerinde bir uygulama mı?

"Hemen lehinde ve aleyhinde tavır almak yerine biraz araştırmaya ne dersiniz?" diyen Taha Akyol ise Hayrettin Karaman Hoca'dan şaşırtan bir bilgi aktarıyor. AK Parti çevresinde beyanları fetva gibi algılanan Karaman'a göre aslında 'İslam'da dini nikah' diye bir şey yok.

HAYRETTİN HOCA : İMAM NİKAHI YOK
Taha Akyol bugünkü yazısında Karaman Hoca'dan şunları aktarıyor;

-"Evvela şunu tespit edelim: İslamda “dini nikâh” diye bir şey yoktur. İslamda nikâh, iki şahitle yapılan özel ve sivil bir sözleşmedir. Nikâh işleminin din adamı tarafından veya dini bir mekânda yapılması da şart değildir. Hıristiyanlıktaki “kilise nikâhı”nın aksine, İslamda nikâh töreninin camide yapılması gibi bir şart da yoktur.

Bunları Hayrettin Karaman Hoca, “Mukayeseli İslam Hukuku” adlı eserinde yazıyor. (Cilt 1, s. 292-294) Şu halde nikâhı müftünün kıyması fıkıh bakımından da bir gereklilik değildir.

HEM RESMİ NİKAH HEM ‘İMAM NİKÂHI’
Müftülerin de yapacağı, Medeni Kanun hükümlerine göre resmi nikâh işlemidir. Ben eşimle resmi nikâhın ardından dini nikâh da yaparak evlendim. Duanın hikmetine inanan bir insan olarak, resmi nikâhın bir de dua ile kutsiyet kazanmasını doğru bulurum.

O ZAMAN İMAM NİKAHI YASAK OLSUN
Bence resmi nikâhı belediyelerin kıyması, ondan sonra isteyenlerin de özel olarak dini nikâh yaptırması oturmuş bir gelenekti ve doğruydu. Madem artık müftüler de resmi nikâh kıyabilecekler, resmi nikâh olmaksızın “imam nikâhı” kıymak yasaklanmalı, kaldırılmış olan ceza geri getirilmelidir. Zira bu geleneğin “çocuk gelinler” faciasına yol açtığı bilinmektedir. Bunun ne büyük facialara yol açtığını görmek için 1917 Kararnamesi’nin gerekçesine bakmak kâfidir; üstelik şimdi 2017’deyiz.

BOYNER'DEN TEPKİ
Şu ana kadar sosyal medyadaki yorumlar 'imamların resmi nikah' kıymasına olumlu bakılmadığı yönünde. En son TÜSİAD eski başkanı Ümit Boyner twitter hesabından şunları yazdı;