BIST 9.625
DOLAR 35,26
EURO 36,77
ALTIN 2.964,00
HABER /  GÜNCEL

İmamlar günboyu camide kalacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, camileri ve din görevlilerini daha verimli hale getirmek için harekete geçti. Projeye göre imamlar gün boyu camide kalacak.

Abone ol

Pilot uygulama olarak İstanbul’da başlanacak projeye göre, camilerde yeni kurulacak veya mevcut olan imam odaları danışma bürosu gibi hizmet görecek. Diyanet’in hedefi şehir merkezlerindeki camileri gün boyu açık tutarak cemaatle imamı buluşturmak. Din görevlileri namazı kıldırdıktan sonra camiden ayrılmayarak namaz vakitleri dışında da cemaatin sorunlarıyla ilgilenecek. Proje kadınların ve çocukların camilerden daha çok faydalanmasını da amaçlıyor. İstanbul’da her ilçede en az bir cami, haftada bir kez bayanlara tahsis edilip, hizmetlerin yine bayan görevliler tarafından yürütülmesi hedefleniyor. Sultanahmet ile Kocatepe Camii’nde ise çocuklara yönelik vaaz programı uygulanacak. Haftada bir gün olarak gerçekleştirilecek bu vaazlarda, psikolog, din eğitimcisi ve pedagoglardan yararlanılacak.

Halkın dinî bakımdan doğru bilgilendirilmesinde camilerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, din görevlilerine büyük iş düştüğünü belirtti. Camilerin sadece cuma günleri erkeklerin namaz kılması için ayrılan yerler olarak anlaşılmasının yanlışlığına değinen Bardakoğlu, “Camilerimiz kadın, erkek herkes tarafından gün içinde en verimli şekilde kullanılmalıdır. Din hizmetleri öyle dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir hizmet değildir.” dedi. İstanbul’un din hizmetlerinde model bir şehir olduğunu, o yüzden uygulamanın buradan başladığını anlatan Diyanet İşleri Başkanı şöyle devam etti: “Camilerimizin tarihten gelen müstesna fonksiyonlarını günümüzde de en güzel bir şekilde icra edebilmesi, millî ve manevî varlığımızın geleceği ve toplumsal barışımız açısından hayatî önem arz etmektedir. Bu da, görevlilerimizin cami hizmetlerinin yanı sıra sosyal açıdan da daha aktif işlere yönelmeleriyle mümkün olacaktır.”

DİB, toplumun din konusunda aydınlatmasında önemli yeri olan camileri aktif şekilde kullanmayı planlıyor. Camilerin birer ibadethane olmalarının yanı sıra, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en fazla olduğu yerler olduğuna dikkat çeken Diyanet, camilerin daha etkin değerlendirilmesini hedefliyor. Bunun ilk adımı olarak cami görevlileri ile cemaati bir araya getirmeyi planlayan Diyanet, camilerdeki imam odalarını ‘büro' olarak kullanacak. Pilot uygulama olarak İstanbul'u seçen DİB, müftülerden camilerde bir an evvel büroların oluşturulmasını ve işler hale getirilmesini istedi.

Büro, isabetli bir karar

Cami görevlilerinin sık sık cemaatin sorularıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Eyüpsultan Camii imam hatibi Metin Çakar, camilerde büro uygulamasının isabetli bir karar olacağını söyledi. Çakar, uygulamanın cemaatin yararına olacağını belirterek, “Biz nöbetleşe sürekli imam odamızda duruyoruz. Cemaat namaz öncesi ve sonrası her türlü derdini bize açıyor. Cevaplarımızla onları rahatlatmak bizi de mutlu ediyor.” dedi. Diyanet, kadınlara ve çocuklara yönelik de cami hizmeti sunmayı planlıyor. İstanbul'da her ilçede en az bir cami, haftada bir kez bayanlara tahsis edilip, hizmetlerin yine bayan görevliler tarafından yürütülmesi hedefleniyor. Bardakoğlu, “Kadınların sosyal dini hayata aktif olarak katılmalarında camilerdeki tadilattan, görevlilerin hizmet anlayışına kadar birçok şeyin yeniden ele alınması gerekir. Cemaatle namaz kılmak isteyen kadınlar için de camilerde özel bölümler hazırlanarak açık tutulacaktır.” dedi. Kadınlara camilerde yer ayrılması konusunda mesafe alınamadığının altını çizen Bardakoğlu, hâlâ bazı görevlilerin ‘Camilerde kadınların ne işi var?' şeklinde sözler sarf ettiğinin duyumlarını aldıklarını ifade etti. DİB'in camilerde vereceği din hizmetlerinden birisi de çocuklara yönelik. Sultanahmet ile Kocatepe Camii'nde çocuklara yönelik vaaz verilecek. Haftada bir gün yapılacak vaazlarda, psikolog, din eğitimcisi ve pedagoglardan yararlanılacak. Vaazların hedefi çocuklara camileri tanıtma ve sevdirmenin yanı sıra İslam'ın temel değerlerinin öğretilmesini amaçlıyor. Diyanet, yayınladığı bir genelgeyle cami görevlilerinin dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyardı. Genelgede imamların aile yaşantıları bakımından topluma iyi örnek olmaları, uygun olmayan kıyafetlerle toplum içine girmemeleri ve yadırganacak davranışlardan uzak durmaları isteniyor.

Güler yüzlü, açık kalpli ve samimi olunacak

Genelgede görevlilerin dikkat etmesi istenen konular ise şöyle özetlendi:

Her türlü siyasî görüş ve düşüncenin dışında kalarak toplumun bütün kesimlerine eşit mesafede duracaklar; hoşgörülü, herkese karşı tatlı dilli, güler yüzlü, açık kalpli ve samimî kişiler olacaklardır.

Görev anlayışlarında korku değil, sevgi hareket noktası olacaktır. Mahallin örf ve âdetlerine saygılı olacaklar, İslam'a uygun olmayan uygulamaları, kırıcı olmadan ve tedricî bir yöntem takip ederek düzeltmeye çalışacaklardır.

Görev yaptığı çevredeki ihtiyaç sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesi hususunda varlıklı kimselerle muhtaç kişiler arasında irtibat kurulmasında aktif rol oynayacaklar.

Çevrelerindeki insanların uyuşturucu, alkol ve kumar gibi zararlı alışkanlıklardan korunması hususunda ailelerle işbirliği yapacaklardır.

Halkın ve özellikle gençlerin camilere ilgisini artırmak amacıyla, sosyal faaliyetlere yönelecekler; imkanları uygun olan camilerde, uygun bir yere bilgisayar sisteminin kurulmasına önayak olacaklar.

Çevresinde bulunan insanların nişan, düğün, cenaze merasimlerine ayırım yapmaksızın ve herhangi maddî bir menfaat beklentisi içinde olmadan iştirak ederek vatandaşların sevinç ve kederlerine ortak olacaklardır.

Ekolojik dengenin korunması hususunda duyarlı olacaklar ve halkı bu konuda uyaracaklardır.

Haber: Mükremin Albayrak
Kaynak: