BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

İmama tuvalet temizletilir mi?

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, imamlara cami ve çevresinin bakım ve temizliğini yapmak görevinin verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, "Elinde temizlik malzemeleri ile cami tuvaleti temizleyen imam-hatip ve/veya müezzinlere verilen bu görev, üstlendikleri dini hizmetin saygınlığı ile bağdaşmakta mıdır?" diye sordu.

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi'nde imam hatiplerin cami ve çevresinin temizliğini sağlamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak; şadırvan, abdest alma yeri ve tuvalet gibi yerlerin temizliğinin vakıf, dernek, köy tüzel kişiliği, belediye veya ilgililer tarafından yapılmasına sağlamakla da görevlendirildiğini hatırlatan Çirkin imamların dini konularda kamuoyunu yönlendiren kanaat önderi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Böyle bir yönetmelik olamaz. Camilerin temizliği başka bir yönetmelikle belediye gibi kurumlara verilmeli. Bunu hayır-hatır işine dönüştürmek imam veya müezzini bununla muhatap ettirmek ne kadar doğru. İmamı bununla uğraştırmak saygınlığına zarar vermez mi? Temizlikle ilgili gerekli desteği bulamazsa imam müezzinin camiyi temizlemek, tuvaleti temizlemek zorunda kalmasını düşünebiliyor musunuz?" dedi.

BU SORULARA YANIT İSTEDİ

MHP'milletvekili Çirkin soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

"Vasıfları itibariyle kamu görevi yerine getiren ve sosyolojik tanımlarıyla 'kanaat önderi' olarak tanımlanan imam-hatip ve yoklukları durumunda kendilerine vekalet eden müezzinlere cami ve çevresinin bakım ve temizliğini yapmak görevinin verilmesinin nedeni nedir?

Elinde temizlik malzemeleri ile cami tuvaleti temizleyen imam-hatip ve/veya müezzinlere verilen bu görev, üstlendikleri dini hizmetin saygınlığı ile bağdaşmakta mıdır?

Cami ve çevresini temiz tutmadıkları için uyarı alan, imam-hatip ve müezzin bulunmakta mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığına ya da İl Müftülüklerine camilerin temiz olmadığı ile ilgili yapılan başvuru sayısı ne kadardır? Yönergede yapılan değişiklik ile, temizlikle ilgili tedbirlerin alınmasını sağlamak üzere imam-hatip ve müezzinlere, çeşitli yerel birimlerle irtibat kurarak cami ve çevresinin temizliğini yaptırmak görevi verilmiştir. İmam-hatip ve müezzinlerin bu görevi yerine getirmek için çeşitli yerel birimlere ricacı konuma getirilmesi doğru mudur?

İmam ve müezzinlerin bu işi yaptıracak yetkili bulamaması durumunda, temizlik görevi kim tarafından yerine getirilecektir?

İmam-hatip ve müezzinlere hak ettikleri saygınlığı kazandırmak ve gerçek işlerini yapmalarını sağlamak üzere, camilerin temizliği ve güvenliği konularını yerel idarecilere bıraktırmak yönünde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?"