Haberin basına yansıması üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yalanlama yoluna gitti.
Abone olHükümet seçimlerden önce imam hatiplilere üniversite yolunu açmak için düğmeye bastı. 28 Şubat'ta getirilen yasak kaldırılarak imam hatiplilerin düz liseye geçmelerine, buradan da bütün fakültelere girebilmelerine olanak sağlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, üniversiteye girişte ilahiyat dışı yükseköğretim programlarını tercih etmeleri halinde düşük katsayı uygulanan imam hatipler için ‘‘nakil operasyonu’’ düzenlediği haberleri ortalığı karıştırdı. Bu yöndeki haberlerin ajanslar ve televizyonlara yansıyınca Bakanlık, öğleden sonra bir açıklama yaparak girişimi yalanladı.
Dün ANKA Ajansı'nın yayına koyduğu, diğer gazete ve televizyonlarca da öğrenilen ancak yalanlanan habere göre, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik sırasında getirilecek düzenleme ile imam-hatiplilere, halen düz liselere geçişte uygulanan yasak kaldırılarak her alanda üniversite kapısı açılacak.
HER YIL SERBEST
Buna göre, operasyon, Eylül 1995 tarihini taşıyan Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik içinde gerçekleştirilecek. Operasyon için imam hatipler dahil tüm meslek liselerinden düz liselere geçişi yasaklayan ve 28 Şubat sürecinde uygulamaya konulan Ortaöğretim Kurumları Geçiş ve Nakil Yönergesi hükümleri de değiştirilerek yönetmelik içine konulacak.
Bu durumda, imam hatipliler dahil tüm meslek liselilere, lise birinci sınıf da geçerli olmak üzere her sınıfta düz liseye geçiş hakkı verilecek. Yeni yönetmelik uyarınca, meslek lisesi öğrencilerinin ‘‘nakil yoluyla’’ düz lise öğrenci olmasının yolu açılacak. Böylece ‘‘genel lise öğrencisi’’ statüsü kazandırılarak, katsayı engeline takılmadan üniversitenin her alanında okumaları sağlanacak.
MEB'DEN YALANLAMA
Ancak haber, ajans ve TV'lere de yansıyınca Milli Eğitim Bakanlığı dün öğleden sonra bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ‘‘İmam hatip liselerinden diğer liselere geçişe imkan sağlandığı yolundaki haberler tümüyle gerçek dışıdır’’ denilerek, bakanlığın böyle bir yönetmelik değişikliği yapmadığı belirtildi. Ancak Bakanlık, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, ‘‘Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nin 11 maddesinde değişiklik yapılması’’na ilişkin süren çalışmayı yok sayarak, değişikliğin yürürlük ve yürütme dahil 3 maddeden oluştuğunu savundu. Bakanlık bu 3 maddelik yönetmelik değişikliğini Resmi Gazete'de yayımlanmadan kamuoyuna duyurdu. Yönetmelik değişikliği, özürlü ve özürsüz devamsızlık süresinin 45 güne çıkarılmasını öngörüyor.