BIST 9.461
DOLAR 34,42
EURO 36,42
ALTIN 2.839,69
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İmam-Hatipler 28 Şubat'ı yendi

Prof. Gülen Aktaş, Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e konuştu: İmam-Hatipler 28 Şubat'ı yendi...

Abone ol

İNTERNETHABER

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Profesör Gülen Aktaş Taraf Gazetesi'nden röportajın usta ismi Neşe Düzel'e konuştu: Katsayıya rağmen İmam Hatipliler'in üniversiteye girme başarısında ciddi artış var...

MESLEK LİSELERİ DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Prof. Gülen Aktaş'a göre, Danıştay'ın istediği katsayının amacı İmam-Hatip'e gidişi azaltmak ama uygulama, diğer meslek okullarına giden öğrenci sayısını İmam-Hatipler'e kıyasla çok d aha fazla düşürüyor: Meslek lisesine gidenlerin oranı yüzde 47'den yüzde 36'ya geriledi.

İMAM-HATİPLİLERİN YÜZDE 12'Sİ ÜNİVERSİTEDE

Aktaş: İmam-Hatipliler'in üniversite kazanma oranı 1998'de yüzde 11 iken, 2008'de yüzde 2,9'a geriledi. Ancak İmam-Hatipler'in üniversiteye öğrenci sokma başarısı 2009'da arttı ve İmam-Hatip'i bitirenlerin yüzde 12'si üniversiteye girdi. Bu ilginç...

KATSAYI UYGULAMASI 28 ŞUBAT'TA BAŞLADI

Prof.Gülen Aktaş şöyle devam ediyor: Katsayı, 28 Şubat'ta başladı. Katsayıyı o gün, eşitlik ilkesine aykırı diye r eddeden Danıştay, bugün hafifletilmesine gene eşitlik ilkesine dayanarak reddediyor.

MESLEK LİSELİLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Katsayı kalkacak diye heveslenen meslek liselilerin moral olarak çöktüklerini dile getiren Prof. Aktaş'a göre bu kategorideki öğrenciler üniversite için kurslara para harcadı. Katsayı değişmeyince psikolojik ve maddi olarak yakıldılar.

YÖK HER ZAMAN KEYFİ VE MÜCADELECİ

YÖK'ün yapısı gereği keyfi ve müdahaleci olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Gülen Aktaş tespitlerine devam ediyor: Her hükümet YÖK'ü kullanmak istiyor. Mesela şimdiki YÖK de çok müdahaleci davranıyor. siyaset rüzgarı nasıl eserse essin, YÖK zaten keyfi ve müdahalecidir.

İşte Profesör Aktaş'tan satır başlıkları:

DANIŞTAY KARARI VİCDANLARA SIĞMIYOR

Milli eğitim politikası, meslek liselilerin teşvikini amaçlıyor ama katsayı yüzünden meslek liseliler artmıyor aksine düşüyor. Danıştay'ın, katsayının devamı için ortaya koyduğu gerekçe insanları vicdanına sığmıyor. Hukuk, vicdana uygun olmalıdır.

DANIŞTAY'IN EŞİTLİK ANLAYIŞI DEĞİŞKEN

Katsayı 1998'de getirildi. 82'den 98'e, gene bu Anayasa vardı. O zaman 'katsayı yok, Anayasa'nın eşitlik ilkesi zedeleniyor' denmedi. Bizde eğitim bireyle ilgili değil toplumla ilgilidir. Amaç, bireyi geliştirmek değil, toplum için mantıklı adam yetiştirmektir.