BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İlköğretimin önündeki engeller kaldırılıyor

Mİlli Eğitim Bakanlığı ilköğretime devamın önündeki tüm engelleri kaldırmak için bir takım kurum ve kuruluşlarla protokol imzaladı

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı ile Başbakanlık'a bağlı kuruluşlar, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları arasında, ''İlköğretime Erişim ve Devamın İzlenmesi'' işbirliği protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Hilton Otel'deki protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, kız erkek tüm çocukların ücretsiz, zorunlu ve kaliteli eğitime erişimleri ve devamlarını sağlamak üzere yeni bir işbirliğinin hayata geçirildiğini belirterek, bu kapsamda düzenlenen ''İlköğretime Erişim ve Devamın İzlenmesi Çalışmalarında Kurumlararası İşbirliği'' protokolüne imza atacak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Protokolün, MEB'in ilköğretimde yüzde 100 okullaşma hedefine dönük çalışmalarına çok büyük oranda hız kazandıracağını vurgulayan Çubukçu, protokolün tarafları arasında Başbakanlık'a bağlı kuruluşlar, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık bakanlıklarının bulunduğunu söyledi.

''Temel amacımız zorunlu ilköğretim çağındaki tüm çocuklarımızın eğitime erişim ve devamlarının önündeki engelleri kaldırmaktır'' diyen Çubukçu, ilköğretime erişimi yüzde 100'e çıkarma hedefinin, Hükümet'in öncelikli görevler arasında yer aldığına işaret etti.

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında ilköğretimde net okullaşma oranının yüzde 98.97 olarak gerçekleştiğini bildiren Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu oran kızlarda yüzde 98.68, erkelerde ise yüzde 99.24'tür. On yıl önce ilköğretime kayıtsız çocuk sayımız 1 milyon 434 bindi. 2008-2009 eğitim öğretim yılında ilköğretime kayıtsız toplam çocuk sayısı 289 bin 316'ya düşürülmüştür. 2009-2010 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitim çağında olup ilköğretime kayıtsız çocuk sayısı 139 bin 691'dir. Bugün itibariyle ilköğretime kayıtsız çocuk sayısı 51 bin 605'i kız, 30 bin 502'si erkek olmak üzere 82 bin 107'dir. Aynı zamanda cinsiyetler arasındaki makas da neredeyse kapanmak üzeredir.''

İLKÖĞRETİME KAYITTA EN ÖNEMLİ ENGEL NÜFUS VE ADRES KAYDI

Zorunlu eğitimi çağında olup da ilköğretime kayıtsız ve kayıtlı olan çocukların izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarından elde edilen verileri açıklayan Çubukçu, şöyle konuştu:

''Verilere göre, ilköğretime göre kaydın önündeki en önemli engeller sırasıyla nüfus ve adres kaydıyla ilgili sorunla, çalıştırılan çocuklar, özürlülük hali ile ekonomik, sosyal, kültürel boyuttur. İlköğretime devamın önündeki engellere baktığımızda ise ekonomik, sosyal ve kültürel boyut ilk sırada yer almaktadır. Bunu özürlülük hali, çalıştırılan çocuklar ve nüfus kaydı, adres taşınması izlemektedir. İzleme çalışmaları sonucunda asıl sorunun okula kayıtlı olup da devamsız durumdaki öğrencilerin sayısındaki önemli artış olduğu ortaya çıkmıştır.''

Okula devamla ilgili kimi engellere bakıldığında, bazı erişim engellerinin, MEB'in geliştirdiği strateji ve yapılan iyileştirmelerle nihai çözüme kavuşturulamayacağının görüldüğünü belirten Çubukçu, bugün temelleri atılan işbirliğinin sadece MEB'e değil diğer kurumların misyonuna katkı sağlayacağını vurguladı. Eğitimle birçok sosyal sorunun daha doğmadan çözümleyebileceğine işaret eden Çubukçu, burada sağlanan kazanımların çalıştırılan çocuklar, suça sürüklenen çocuklar gibi birçok alana olumlu getirileri olacağını kaydetti.

Çubukçu, çalışmalara medyanın vereceği desteğin önemine değinerek, ''Gerçekten ülkemizin önemli sosyal sorunları bir koordinasyon işbirliği içinde gerçekleşmediği sürece yapılan bütün iyi niyetli ve gayretli çalışmaların yetersiz kaldığını tecrübelerimizle biliyoruz'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞINI ORTAYA KOYUYOR''

MEB İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, projenin önemine işaret ederek, ''82 bin çocuğumuzu eğer okula kazandırabilirsek hep beraber biz başardık diyebilme fırsatı bulacağız'' dedi.

Çocukların eğitime erişimi önündeki engellerin tek tek kaldırılmasının hedeflendiğini söyleyen Er, ''Deneyimlerimiz bize öğretti ki bu sorun sadece MEB'in kendi uğraşlarıyla baş edebileceği bir problem değil, elbette ki diğer kurumların bu konudaki katkılarını almalıydık'' diye konuştu.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban bugünkü törenin Türkiye'nin bu alandaki taahhüdünü ve kararlığını ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye'nin kızların ve erkeklerin okullaşmasında ciddi adımlar attığını belirten Abulaban, ''Biz hem dünya çocukları hem de Türk çocuklarına daha iyi bir gelecek elde edilmesine çalışmaktan gurur duyuyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.