Adana'da Hacı Özcan İlköğretim Okulu öğrencilerinin sahneledikleri tiyatro oyununda kullandıkları uzun namlulu oyuncak silahlar tartışma yarattı.
Abone olAdana'da Hacı Özcan Sinağ İlköğretim Okulu öğrencileri uzun namlulu oyuncak silahlarla tiyatro oyunu sahneledi. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, çocuklara sevgi, barış ve dostluk aşılanması gerektiğini belirterek, "Kurtuluş Savaşı için de olsa okula silah sokulmaması gerekir" dedi.
Hacı Özcan Sinağ İlköğretim Okulu öğrencileri, okulda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan tiyatro oyunlarını sahneye koydu. Öğrencilerin okul bahçesinde uzun namlulu oyuncak silahlarla sergilediği oyun, öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından ilgiyle izledi. Öğrenciler bahçe içerisine sipere yatarak savaş sahnelerini canlandırdı.
Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Türkiye'de özellikle erkek çocuklara alınan hediyenin başında oyuncak silahın geldiğini belirterek, "Veliler çocuklara sevgi, barış ve dostluk aşılaması gerekirken onlara silah alarak şiddet aşılıyorlar. Çocuklar bu sebeple öldürmeye endeksli oyunlar kuruyor" dedi.
Boğa, öğretmenlerin Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı'nı gelecek nesillere aktarmak için masumca tiyatro oyunu ortaya koymak istediklerine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Bizim tarihimizde Kurtuluş ve Çanakkale Savaşı'nın çok ayrı bir yeri var. Ama biz çocuklarımıza bu savaşları böyle anlatmamalıyız. 23 nisanda olduğu gibi bütün dünya çocuklarını el ele tutuşturup sevgi ve barış aşılamalıyız. Oyuncak da olsa silahları okulun içine sokmamalıyız."
Psikiyatrisler ise Türkiye'de erkek çocuklara baba ve anneler tarafından oyuncak silah ya da savaş aletleri alma sorunu yaşandığını, oyuncak silahın hangi sebeple olursa olsun bir okula girmesinin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Oyuncak silah ile oynamanın asıl tehlikesi, çocuğun silah taşıyan kişilerin karakterine ilgi duymasıdır. Elindeki oyuncak silah ile birilerinden kimlik, karakter kopyalaması yapan çocuğun davranışları değişiyor ve kendine örnek aldığı kişinin davranışlarına bürünüyor.
Çocuğun silaha ilgisi onu elinde bulunduran kahramanın 'çok kuvvetli' ve 'kudretli' bir imaj ile sunulmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.