BIST 9.420
DOLAR 34,52
EURO 36,26
ALTIN 2.833,14
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İlköğretimde köklü değişiklik

Öğrencilerin korkulu rüyası olan "sözlüye kalkma" ilköğretim okullarında tarihe karışıyor.

Abone ol

İlköğretimin halen ilk üç sınıfında sözlü ve yazılı sınav yapılmıyordu. Değişen yönetmelikle ilköğretimin 4-8’inci sınıflarında da "sözlü sınav" kalkıyor. Öğrenciye artık, "sözlü notu" değil, hazırlayacağı "performans ödevi"nden not verilecek.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, 11 milyon öğrenciyi ilgilendiren İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ni sil baştan değiştirdi. Yapılan düzenlemeyle 160 maddelik mevcut yönetmeliğin 67 maddesi tadil edilirken, 12 maddesi tümden, 3 maddesinin de bazı bent ve fıkraları yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Sınıf geçmeyi zorlaştıran ve önümüzdeki öğretim yılı (2006-2007) uygulamaya girecek yeni yönetmeliğin öngördüğü yeni sistem şöyle:

YETİŞTİRME KURSU

Öğretim yılı sonunda yetersizliği görülen öğrenciler için yetiştirme kursu açılarak, kurs sonunda başarılı olan öğrencinin bir üst sınıfa geçmesi dönemi sona erecek.

SINIF TEKRARI

Öğrencinin başarısı bir bütün olarak değerlendirilecek, öğrenci ya doğrudan sınıf geçecek ya da kalacak. Öğrencinin sınıf tekrarı kararı için velisine danışılmayacak.

KOPYACIYA ’0’ YOK

Kopya çeken öğrenciye artık "sıfır" verilmeyecek, geçersiz sayılacak. Ancak, yarıyıl notu hesaplanırken sınavda boş kağıt vermiş gibi kabul edilerek ortalamaya dahil edilecek. Ayrıca bu durum, ders öğretmenince okul yönetimine bildirilecek.

SINAV SAYILARI

İlköğretimin ilk üç sınıfında öğrencinin gelişim, ilerleme ve çabaları sınavsız ölçülecek. Bu ölçümde performans ödevi, proje ve ders içi performans temel alınacak. 4-8. sınıflarda, halen ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki kere uygulanan sınav sayısı artacak. Bir yarıyılda haftalık ders saati üçten az olan derslerde en az iki, üç ve üçten fazla olan derslerde ise en az üç sınav yapılacak.

SÖZLÜ SINAV YOK

Bir yarıyılda öğrenciye her dersten en az iki sözlü notu verilmesini öngören madde yürürlükten kaldırıldığı için, bir dersin yarıyıl notunun hesaplanmasında, yazılı sınav, proje çalışması ve performans ödevi ile ders içi performansından alacağı notlar esas olacak.

YÜKSELME HAKKI

Bilgi ve becerisi okuduğu sınıf düzeyinin üstünde olan öğrencilere verilen "sınıf yükseltme" hakkından artık sadece 1-5. sınıfta okuyanlar değil, 6 ve 7. sınıftakiler de yararlanacak. Buna göre, yükseltme sınavına alınan ve başarılı olan öğrenci bir üst sınıfa geçebilecek.

ENGELLİ ÇOCUKLAR

Engelli çocuklar için artık ayrı okullar açılmayacak, "kaynaştırma eğitimi" esas olacak. Eğitimlerini kendi akranları ile birlikte aynı sınıfta sürdürecek bu çocuklar için okulların bünyesinde özel eğitim sınıfları da açılabilecek. Kaynaştırma yolu ile eğitimlerine devam eden çocuklara, başarısızlıktan sınıf tekrarı yaptırılmayacak.

Yeni düzende teneffüs azalıyor

Seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklere not verilmeyecek.

Davranış notları değişiyor. Öğrencinin, 13 yerine 18 davranışı pekiyi, iyi ve orta yerine "gelişim düzeyinin üstünde", "gelişim düzeyine uygun" ve "ek desteğe ihtiyacı var" diye değerlendirilecek. Bu değerlendirme sınıf geçmede dikkate alınmayacak.

Teneffüs saati azalıyor. Tam gün eğitimde en az 60 en çok 90 dakika olan teneffüs saati en az 40 en çok 60 dakikaya düşüyor.

Her öğrencinin, ödev ve projelerinin yer alacağı "ürün dosyası" olacak.

Beden dersine giremeyecek öğrenciler için, artık sadece "resmi" değil "özel" sağlık kurumundan alınacak rapor da geçerli olacak.

İl genelinde yapılacak sınavlar zorunlu hale geliyor. Ancak 4 ve 5. sınıf öğrencileri kapsam dışına çıkarıldı. Merkezi yapılacak il sınavına, 6-8. sınıfta okuyan tüm öğrenciler zorunlu katılacak.

Öğrenci kaydında nüfus cüzdanı, ikametgah gibi belgeler istenmeyecek. Velinin beyanı yeterli olacak. Nakillerde de "beyan" esas tutulacak.

Veli tanımı değişiyor. Aile büyüğü artık veli olamayacak. Anne-baba veya yasal sorumluluğunu üstlenen kişi veli olacak.

Pansiyonlu okullar kapatılacak. Halen 280 olan pansiyonlu okul, yatılı bölge ilköğretim okullarıyla aynı çatı altında birleştirilecek.

Kamuran Zeren/Hürriyet