BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ o paşayı işaret etti

İlker Başbuğ'un savcılık sorgusunda verdiği ifadenin ayrıntıları ortala çıkıyor.

Abone ol

İnternet Andıcı soruşturmasında tutuklanan Başbuğ'un savcılık sorgusunda "İnternet siteleri benim dönemimden önce hazırlandı. Tarihlere iyi bakılsın" diyerek Yaşar Büyükanıt'ı işaret etti.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un savcılığı verdiği savunmasında 'İnternet Andıcı'nın kendi döneminde hazırlanmadığını öne sürdüğü öğrenildi.

Başbuğ'un kara propaganda yapan sitelerle ilgili isim vermeden kendisinden önce görev yapan 25. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı suçladığı belirtildi. Başbuğ'un 25 sayfa olduğu belirtilen ifadesinde "Bana teşekkür edilmesi gerekir çünkü ben göreve geldiğimde bunları kapattıran kişiyim" dediği öğrenildi.

Başbuğ'un, "Ben 2008 yılı 30 Ağustos tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009 tarihinde bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı ve haber üzerine yaptığımız ilk incelemede şekil ve teknik açıdan bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Bana teşekkür edilmesi gerekir. Bu sitelerin son güncelleme tarihlerine bakıldığında benim görev sürem öncesidir" dediği belirtildi.

IĞSIZ'I YALANLADI
İlker Başbuğ'un, ifadesinde İnternet Andıcı soruşturmasında daha önce tutuklanan emekli Org. Hasan Iğsız'ın, İnternet Andıcı'ndaki "Sn. Komuna Arz" Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a sunulduğu anlamına gelir ifadeleri üzerine ise, "2. Başkan (Hasan Iğsız) tara- fından Sayın Komutana arz diye sunulan bir belge normal şartlarda bana arz edilmesi gerekir. Ancak kesinlikle arz edilmedi. Arz edilmişi olsa bir imza bir paraf mutlaka konulurdu. Bu andıç 2. Başkan (Hasan Iğsız) tarafından 1 Nisan 2009 tarihinde paraflanmıştır. İddialara göre bu andıcın bana 14 Nisan 2009 tarihinde arz edildi. Ancak bu andıcın 2 Nisan 2009 tarihinde karargâh içinde işleme girdiğini de görüyoruz" dediği kaydedildi.

Hükümet ve muhalefet ne dedi? Dnüya basını kararı nasıl gördü? Ayrıntılar sonraki sayfada

[PAGE]

'YARGI GÖREVİNİ YAPTI'

Hükümet ve AK Parti kanadında Buşbuğ'un tutuklanması "Sonucun beklenmesi gerektiği ancak yargının da görevini yaptığı" şeklinde değerlendirildi:
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Türkiye'de kim olursa olsun, yanlış bir şey yapıyorsa yargıya intikal ediyor. Sayın Başbuğ ile ilgili yargı kararı çıkmış değil. Hiç kimse öyle suçlu ilan edilemez. Silahlı Kuvvetlerin moral üzerine de öyle bir etkisi olmaması lazım.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Bir soruşturmada iz sürülürken kimseye ayrıcalık tanınmaz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: 1960'tan beri ilk kez böyle bir olayın meydana gelmesi önemli ama iddialar ve savunmalar çerçevesinde bu olayı değerlendirmek doğru olur.

"Uludere'yi perdeleme girişimi"
Başbuğ'un tutuklanması için "Uludere'nin perdelenmesi için bunun yapıldığı belli" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Kaldı ki bu hükümete ben muhtıra verdim diyen kişiye dokunan yok. Katledilen bir hukuk var öyle bakmamız lazım. Özel yetkili mahkemeler bizim anladığımız anlamda hukukun üstünlüğüne dayanan mahkemeler değil. Anayasa'nın bir maddesi var, Genelkurmay Başkanlarının Yüce Divan'da yargılanacağına ilişkin. Düşünün bu bile atlanıyor."

Bahçeli: Soruşturma şirazesinden çıktı
MHP lideri Devlet Bahçeli, tepkisini "Artık iyice şirazesinden çıkan darbe soruşturma ve iddialarının nerede duracağı ve kimleri kapsamına alacağı belirsiz ve şaibeli bir duruma gelmiştir" sözleriyle dile getirdi. Bahçeli "Hiç kimsenin TSK'nın şerefli mensuplarını terör örgütü üyesi, yöneticisi gibi göstermeye hakkı ve haddi yoktur" dedi.

BDP: Niye bugün gündeme geldi?
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Suç işleyenlerden adil bir yargılama ile hesap sorulması elbette gerekli. Ancak, iktidar derin yapılardan hesap sorarken kendi derin yapısını oluşturuyor" derken BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise "Başbuğ'u atayan hükümet, niye bugün gündeme geldi?" diye sordu. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de "Astları hapisteyken onun dışarıda dolaşması caiz olmazdı bence. Bu adaletsizlik içinde adalet" dedi.


DÜNYA ŞAŞIRDI
NYT: Benzeri görülmemiş adım
ABD'nin New York Times gazetesi, İlker Başbuğ'un tutuklanmasını "Türk ordusunun eski komutanı, darbe iddialarına ilişkin genişleyen soruşturma çerçevesinde tutuklandı" başlığı ile duyurduğu haberinde Başbuğ'un, hükümeti devirmeyi amaçladığı öne sürülen yasadışı bir örgüt liderliği ile suçlanan en üst rütbeli subay olduğuna dikkat çekerek mahkemenin kararını "benzeri görülmemiş adım" olarak niteledi.

BBC: TSK'NIN ESKİ KOMUTANI
İngiliz yayın kurulu BBC ise, "Türk Silahlı Kuvvetleri eski Komutanı, hükümeti devirmeye yönelik iddia edilen komplo ile ilgili yargılanmak üzere tutuklandı" ifadesini kullandı. Haberde "Eleştirenler, Ergenekon soruşturmasının, kökleri İslam'da olan, Sayın Erdoğan'ın AK Partisi hükümetinin muhaliflerine odaklanmasından yakınıyorlar. Hükümet ise, bu tür gerekçeleri reddediyor" denildi.

AB Komisyonu: Soruşturmalar fırsat
Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendiren AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, "Komisyon birçok fırsatta darbe planlamakla suçlanan Ergenekon suç örgütü ve diğer yapılanmalara yönelik soruşturmaları Türkiye'de demokratik kurumların uygun işleyişini ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için fırsat olarak gördüğünü vurgulamıştır" dedi.

ABD: Yüksek profilli bir dava
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili gelişmeleri izlediklerini söyledi. Nuland günlük basın brifinginde "Bu konuyla ilgili gelişmeleri de tabii ki takip ediyoruz. Devam etmekte olan 'Ergenekon' davasındaki epey yüksek profilli bir dava" dedi.