BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.972,61
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ için kritik gün! Serbest kalır mı?

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için kader günü... Anayasa Mahtekemesi yaptığı başvuruyu görüşecek.

Abone ol
Anayasa Mahkemesi bugün Ergenekon davasında hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırılan 26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusunu görüşecek.
 
Yüksek mahkeme, dava kapsamında iki yıldır tutuklu bulunan Başbuğ için doğrudan tahliye kararı verebileceği gibi hak ihlali tespiti yaparak, tahliye kararı için Ergenekon davasını gören İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ni de işaret edebilir.

AVUKATININ BAŞVURUSU
 
26'ncı Genelkurmay Başkanı Başbuğ, avukatı İlkay Sezer aracılığıyla yaptığı bireysel başvuruda, Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini ileri sürerek görevsiz bir mahkeme tarafından yargılandığını iddia etmişti. 
 
Başbuğ, dilekçesinde tutukluluğa ilişkin itirazlarının incelenmeden reddedildiğini belirtmiş, özel yetkili mahkemelerin uygulamaları sonucu kişi hürriyeti ve özgürlüğünün ihlal edildiğinin tespit edilmesini istemişti.

ADALET BAKANLIĞININ GÖRÜŞÜ

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde Başbuğ'un yasayla kurulmuş bir yargı organı tarafından yargılandığını vurgulayarak, "Başbuğ'un talebi Ergenekon davasının kapsamı ve karmaşıklık düzeyi göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli" demişti. 
 
AYM İHLAL DERSE NE OLACAK?

AYM öncelikle “görev” yönünden “ihlal” verirse Başbuğ’a, Yüce Divan’da yargılanma yolu açılabilecek. AYM’nin “görev” kararı ile birlikte Başbuğ’u, Prof Dr Fatih Hilmioğlu gibi tedbiren tahliyesi ve Yüce Divan’da yeniden yargılaması da mümkün olabilecek.

Yüksek Mahkeme, Başbuğ hakkında “ihlal” kararı verirse bu karar davaya bakan ancak henüz gerekçeli kararını yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Başbuğ, AYM’nin bağlayıcı ihlal kararı çerçevesinde tahliye edilebilecek. Ancak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Dosya artık Yargıtay’da. Talebinizi Yargıtay’a iletin” derse Başbuğ için Yargıtay da “ihlal” kararı nedeniyle tahliye verebilecek.

AYM BUNU DA TARTIŞACAK!

Yargı çevrelerinden edinilen bilgiye göre AYM, Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişinin terör örgütü üyeliğiyle suçlanıp suçlanamayacağı, bu suçlama yapılınca eylemin “görev suçu” olup olamayacağını da tartışacak. Eylemin “görev suçu” kabul edilmesi halinde ise anayasaya göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddia makamı rolü üstlenerek davayı açması, Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerekip gerekmediğine karar verilecek. AYM eğer “adil yargılanma hakkının ihlali”nden önce “görev” yönünden böyle bir karar verirse, Başbuğ’a, Yüce Divan’da yargılama yolu açılabileceği de belirtiliyor