BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,50
ALTIN 2.926,36
HABER /  DÜNYA

İlk zirve İstanbul’da

Birleşmiş Milletler’de düzenlenen İnsani Kalkınma konulu üst düzey toplantıda, ilk defa gerçekleştirilecek olan 2016 Dünya İnsani Zirvesi’ni...

Abone ol

Birleşmiş Milletler’de düzenlenen İnsani Kalkınma konulu üst düzey toplantıda, ilk defa gerçekleştirilecek olan 2016 Dünya İnsani Zirvesi’nin Türkiye’de yapılacağı açıklandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, alınan karardan gurur duyduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM’de İnsani Kalkınma konulu üst düzey toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Dünya İnsani Zirvesi’nin 2016 yılında Türkiye’de yapılacağını duyurdu. Ban’ın ardından söz alan Davutoğlu, Türkiye’nin, ilk kez düzenlenecek olan zirveye ev sahipliği yapacak ilk ülke olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
BM’deki toplantı sonrasında basının karşısına geçen Davutoğlu, burada da Dünya İnsani Zirvesi hakkındaki detayları gazeteciler ile paylaştı.
İnsanlık tarihinde ilk defa Dünya İnsani Zirvesi adı altında bir zirve yapılacağını ve buna Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını yineleyen Bakan Davutoğlu, zirveye ev sahipliği yapmak için BM’ye başvuran çok sayıda ülke bulunduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri’nin ülkelerle de istişare etmesi sonrasında zirvenin Türkiye’de yapılmasına karar kılındığı anlatan Davutoğlu, “Bunda birçok faktör önemli rol oynadı. En önemli faktör son yıllarda Türkiye’nin insani yardımlar konusunda ve insani diplomasi alanında yaptığı olağanüstü atılım oldu. Bunu daha önce ve daha sonra da içerideki konuşmalarda bütün muhataplarımız zikrettiler. Çok kısa bir sürede dünyanın bu konuda en çok katkıda bulunan dördüncü ülkesi konumuna geldik. Bunlar sadece kayıtlı yardımlar. Onun ötesinde Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ve diğer kurumlarımızın yaptığı katkılar da söz konusu. İçeride yine bir konuşmacının vurguladığı gibi artan gayrisafi milli hâsılasına göre insani bilinci ve insani vicdanı yansıtan faaliyetlerin artışı da bir örnek teşkil ediyor” dedi.

BÜTÜN ÜLKELER DAVETLİ
2016 yılındaki zirveye bütün ülkelerin, ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının ve ilgili kurumların davet edileceği bilgisini veren Davutoğlu, zirve hazırlıklarının bugünden başlatılacağını bildirerek, “Biraz önce de Genel Sekreter Yardımcısı ile bunları konuştuk. Pazartesi günü Cenevre’de Suriye mültecileri ile ilgili yapılacak BM toplantısını müteakip ilk istişarelerini başlatacağız. Bunun gerçek anlamda başarılı bir zirve olması ve insanlık tarihinde bir anlamda ilk zirve olma bağlamında güçlü bir İstanbul ruhunu barındırması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu bizim için, birçok zirveye ev sahipliği yapmış olan ülkemiz için özel anlam taşıyan bir zirve ve tek başına da insanlık vicdanında Türkiye için yer edineceğimiz bir zirve olacak. Ben tekrar kararları dolayısıyla BM’ye teşekkür ediyorum. Bu konuda daha önce müracaatımız için Sayın Başbakanımızla hükümetimiz içinde de değerlendirmeler yapmıştık. Netice alınınca kamuoyuna duyuruldu. İnşallah Türkiye bu zirveden de alnının akıyla çıkacak ve milletimizin insanlık konularındaki yakın ilgisini ve şefkatini gösteren önemli bir iz bırakacak” ifadelerini kullandı.

2015’TE G20, 2016’DA İNSANİ ZİRVE
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 2015 yılında da G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını dile getirerek şunları söyledi:
“Bu bir anlamda dünyanın en güçlü ülkelerini bir araya getiren, dünya ekonomisinin yüzde 90’ını bir araya getiren bir faaliyet. Yine 2015’te En Az Gelişmiş Ülkelerin değerlendirme ara zirvesini yapacağız. 2016’da da İnsani Zirve’ye ev sahipliği yapıyoruz. Bir anlamda uluslararası ekonomi politiği yönetenler 2015’te Türkiye’de bulunacaklar. 2016’da da bir anlamda insanlık vicdanına hitap eden, büyük ölçüde de güçlü, -İnsan Hakları Bildirgesi gibi bir bildiriyle de bunu taçlandırmak istiyoruz- İstanbul ruhunu dünyaya tanıtacak olağanüstü bir faaliyet olacak. Onun için fedakârlıktan kaçınmayacağız. Sayın Başbakanımızla da bunların gelmeden istişarelerini yapmıştık. İnşallah 21. yüzyılın belki de en önemli ilk zirvelerinden biri olacak. Bu İstanbul’un da dünyada tanınması ve İstanbul’un bir vicdanla anılması bakımından da önemli bir iz bırakacak.”

GÖRÜŞMELER YAPTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurul toplantıları için bulunduğu New York’ta bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.
İlk olarak BM Genel Kurul’u eski Başkanı Vuk Jeremic ile bir araya gelen Bakan Davutoğlu, Jeremic’i başarılı geçen Genel Kurul Bakanlığından dolayı tebrik etti. Görüşmede, BM gündemindeki çeşitli konular, Balkanlardaki durum ve bölgesel meseleler hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.
Davutoğlu daha sonra Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti ile görüştü. Görüşmede Sudanlı Bakan Sudan-Güney Sudan ilişkiler hakkında bilgi verdi. Bu konuda yapılan görüş alış verişinde Bakan Davutoğlu THY’nin aynı seferde Hartum ve Juba’ya yapmayı öngördüğü ve barış uçuşu olarak adlandırılan seferlerin yakında başlayacağını belirtti. Sudanlı Bakan ayrıca ülkesinde son günlerde başlayan ekonomik tedbirleri protesto amaçlı gösteriler hakkında bilgi vererek, Sudan ekonomisini iyileştirmek için gösterdikleri çabalar çerçevesinde Türkiye ile ilişkilere ve Türk yatırımcıların Sudan’daki faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi.
Bakan Davutoğlu bu görüşmesinin sonrasında da Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra küresel yönetişim yapılarının reform edilmesi ihtiyacı ve bu kapsamda BMGK reformu ele alındı. İki Bakan da bölgesinde ve ötesinde giderek artan şekilde etkinlik gösteren ve bir çok uluslararası meselede benzer görüşlere sahip olan Türkiye ile Güney Afrika’nın bu konularda daha yakın eşgüdüm ve işbirliği içinde olması konusunda mutabık kaldılar. Türkiye’nin özellikle Somali’deki yardım faaliyetlerini yakından izlediklerini ve takdir ettiklerini, bu çerçevede Somali’de istikrarın tesisinden rahatsızlık duyan El Shabab’ın bu ülkede niye Türk çıkarlarını hedef aldığını da gayet iyi anlayabildiklerini söyleyen GAC’li Bakan, en kısa zamanda Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini ifade etti. Görüşmede ayrıca Suriye ve Mısır’daki durum da ele alındı.
Son olarak Brezilya Dışişleri Bakanı Luis Alberto Figueiredo Machado ile görüşen Davutoğlu, Brezilyalı muhatabını yeni görevinden dolayı tebrik etti. İki Bakan uluslararası alanda iki yükselen güç konumundaki Türkiye ile Brezilya’nın geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de uluslararası meselelere ilişkin olarak yakın işbirliğine devam etmesi konusunda mutabık kaldılar. Bakanlar bu çerçevede, 2010 yılı Mayıs ayında Türkiye ile Brezilya’nın İran’ın nükleer programına ilişkin olarak sağladığı anlaşmanın bugün gelinen aşamada kaçırılmış bir fırsat olarak görüldüğünü ve sırf bu anlaşmanın dahi Türkiye ile Brezilya’nın ortak yapıcı gücünü ortaya koyduğunu ifade ettiler. Görüşmede daha sonra Suriye ve Mısır’daki durum ele alındı.
(İHA)