BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,79
ALTIN 2.970,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İlk yerli uydu ne zaman fırlatılacak?

Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın projesi hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın proje çalışması tamamlandı, çalışmaların 2016'da gerçekleşmesi bekleniyor" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın proje çalışmasının tamamlandığını belirterek, " Türksat 5A, 4A ve 4B uydularının yörüngeye yerleşmelerini bekliyor. Bu daTürksat 5A ile ilgili çalışmaların 2016 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yıldırım, Ay'a derin gözlem uydusu göndermenin 2023 hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Yıldırım, daha önceki hedefin Türkiye’nin kendi uydusunu yapmak olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunu kısmen yaptık. Göktürk 2 ve Rasat uyduları buna örnek. Uydu yapma konusunda zihnimizde bir tereddüt yok. Bilgi birikimi ve insan gücümüz var. Her türlü kaynağımız var. Şimdi onlar alçak yörünge uydularıydı, 700 kilometre düzeyindeydi. Ama biz şimdi 36 bin kilometrelik uyduyu yapacağız. Şu anda Türksat 4A ve 4B üretimi sürecinde Japonya’da arkadaşlar çalışıyorlar."

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olacak olan Türksat 5A’nın proje çalışmasının tamamlandığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın proje çalışması tamamlandı. Türksat 5A, 4A ve 4B uydularının yörüngeye yerleşmelerini bekliyor. Bu da Türksat 5A ile ilgili çalışmaların 2016 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor. Yerli uydu yapımında altyapı hazır. Yerli uydularımız TUSAŞ (TAI) kampüsü içinde bulunan uydu üretim, entegrasyon ve test merkezinde (UMET) yapılacak. İlk yerli haberleşme uydumuz için TÜBİTAK da 100 milyon lira kaynak aktardı, uydunun dizaynı için çağrı başlattık. Oraya fikri olan herkes gelsin söylesin diye. Bu şekilde projenin daha mükemmel hale gelmesi sağlanıyor. Bir sıkıntı yok."

"Fırlatma rampasında yer seçimi önemli"

Fırlatma rampası ile ilgili çalışmanın ayrı bir kanaldan çalışıldığını ifade eden Yıldırım, bunun yeni bir konu olduğunu, fırlatma rampasıyla ilgili Türkiye’nin zorluğunun arazinin geniş olmaması olduğunu söyledi.

Uydu fırlatıldığı zaman yere düşen kısmının kimseye ve hiçbir yere zarar vermemesi gerektiğini anlatan Yıldırım, "Rampayı yapmak mesele değil, yaptığınız rampadan fırlatacağımız uydunun düşmesi durumunda nereye düşeceğini hesap etmeniz gerekiyor. Etrafımız irili ufaklı devletlerle dolu. Niye Kazakistan’dan Fransız Guenası’ndan atıyorlar. Sebebi belli, bir yere düşerse geniş araziler var, kimseye zarar vermiyor. Bu nedenle yer seçimi çok önemli" diye konuştu.