BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İlk yerli navigasyonda şaşırtan özellik

Türkiye'nin ilk yerli navigasyonu TÜBİTAK desteği ile Yolbil tarafından geliştirildi.

Abone ol

Yerli navigasyon Türkiye şartlarına uyarlandı. Adres verirken 'Kuğulu Parkın aşağısı', 'Heykelin arkası' gibi tanımlamalarla hedefe ulaşmak mümkün olacak.

Bugün gazetesinden Çetin Çiftçi'nin haberine göre TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından "Yeni Nesil Yolbil Bağlı Navigasyon Motorunun Geliştirilmesi" projesine şimdiye kadar yaklaşık 150 bin TL destek verdi.

Pojenin yürütücüsü Emrah Yılmaz daha önceden Yolbil adlı bir navigasyon çalışması yaptıklarını ancak bunun yeni gelişen akıllı telefon sektörü için yeniden yazılması gerektiği için TÜBİTAK desteğiyle tüm uygulamalarda kullanılabilir bir navigasyon kütüphanesi geliştirdiklerini söyledi. Yılmaz, sistemin sadece araçlar için yol navigasyonu olmadığını çeşitli amaçlar için kullanılabileceğini belirtti.

TÜRK TİPİ ADRES ARAMAYA UYGUN

Yeni Nesil Yolbil projesinin Türkiye'nin adres yapısına uygun olduğunu dile getiren Yılmaz, mevcut navigasyonlarda bir adresi net olarak yazmadan gidilemeyeceğini bildirdi. Yılmaz, "Biz adres verirken 'Kuğulu Parkın aşağısı', 'Heykelin arkası' gibi tanımlamalar standart navigasyon sistemlerinde bulunmuyor. Yeni Nesil Yolbil sistemi ile standart adres arama alanlarına yazılan 'Kuğulu Park, Heykel' gibi noktalara adres arama kısmından ulaşılabiliyor" dedi. 

Navigasyon denilince sadece araçlarda kullanılan cihazın insanların aklına geldiğini söyleyen Yılmaz, kurumsal navigasyonun YolBil ile Türkiye'de kullanılmaya başlandığını vurguladı. Yolbil sisteminin, coğrafi bazlı saha personeli iş gücü yönetimi etrafında kurumsal çözümler sunduğunu  kaydeden Yılmaz şöyle devam etti:

 "Şu an PTT ile çalışıyoruz aynı zamanda, mobese, elektrik, doğalgaz gibi altyapı firmaları ile de çalışıyoruz. Saha ekibinin nerde olduğu iş yerine uzaklığının ne olduğu, sorunlu bölgeye en yakın ekibin nerde olduğu, işin ne zaman bittiği gibi konular takip edilebiliyor. Böylece merkezden rahatlıkla bütün işler takip edilirken daha verimli çalışılmış oluyor" diye konuştu.
 
ENGELLİLER UNUTULMADI

Emrah Yılmaz, Yolbil'in engellilerin hayatını da kolaylaştıracağına vurguladı. Yılmaz şunları söyledi:

"Yolbil, görme engelliler başta olmak üzere, işitme engellilere ve fiziksel engellilere de çözüm sağlayabiliyor. Görme engelliler YolBil ile hiçbir görsel niteliği bulunmayan, kendilerine etrafındaki alanların da tanıtıldığı körcül versiyon ile hizmet alırken, fiziksel engelliler kendilerine çizilen rotada hangi alanların erişimlerine kapalı olduğunu, hangi alanların kullanılabilir olduğunu rahatlıkla görebiliyor.

Fiziksel engelli bir vatandaşımız telefonundan girerek en yakın hangi durakta engelli merdiveni olduğunu ya da en yakın hangi durağın kendisine daha rahat olduğunu anında görebiliyor."

İNTERNETHABER'İN BİLİM TEKNOLOJİ HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. TEKNOLOJİYE DAİR TÜM HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN