İlk yerli haberleşme uydusu
Türkiye ve dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının yer alacağı Bilişim Vadisi'nde altyapı çalışmaları başladı.
Abone olBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin altyapı ihalesinin gerçekleştirildiğini, inşaata başlandığını belirterek, "Önümüzdeki yılın mayıs ayı sonunda birinci ve ikinci etabın altyapısı tamamlanmış olacak" dedi.
İnşaatı devam eden Körfez Geçiş Köprüsü'nü gören vadinin İzmit Körfezi'ne de kıyısı bulunuyor.
Bilişim Vadisi'nin kurulacağı bölgede incelemelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.
Gebze'de yapımı devam eden Bilişim Vadisi'nde incelemede bulunan Işık, gazetecilere, burasının, Türkiye'nin prestij projelerinden biri olduğunu, Türkiye'nin bu proje ile bilgi ve iletişim teknolojileri alanında önemli sıçrama hedeflediğini söyledi.
Dünyanın sayılı firmaları ile küçük ve orta ölçekli Türk firmalarının burada buluşarak bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Türkiye'ye çok önemli kazanımlar sağlayacağını vurgulayan Işık, bu yüzden Bilişim Vadisi'nin üzerinde durduklarını kaydetti.
Işık, bir taraftan Körfez Geçiş Köprüsü'nün kuleleri hızla yükselirken bir taraftan da yanıbaşındaki Bilişim Vadisi'nde çalışmaların aynı hızla devam ettiğine dikkati çekerek, "Bilişim Vadisi'nin altyapı ihalesini yaptık, şu anda inşaat başladı. Önümüzdeki yılın mayıs ayı sonunda birinci ve ikinci etabın altyapısı tamamlanmış olacak. 2015’in Şubat ayı gibi üst yapı ihalelerine de başlayacağız" diye konuştu.
Bazı firmalarla görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Işık, "Burada, bu bölgeye yönelik güzel bir talep oluşmaya başladı. Arzu ediyoruz ki ABD'deki Silikon Vadisi gibi Türkiye'nin Bilişim Vadisi de Türkiye'ye çok önemli hizmetler sunsun. Bununla ilgili yoğun bir çalışma yürüyor. Bilişim Vadisi'nin ülkemize hizmet etmesi için gereken bütün çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
İLK YERLİ HABERLEŞME UYDUSU
Işık, yarın ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projesinin imza törenini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştireceklerini anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye, yerli imkanlarıyla, yerli mühendisleriyle, yerli dizaynla kendi yerli haberleşme uydusunu yapan dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacak. Bu uyduyu yapmak Türkiye'nin ligini yükseltiyor. Yani başkasından uydu satın almak yerine kendi uydusunu yapmak hatta başka aşamada başkalarına uydu satmak noktasında.... Geçen Azerbaycan ziyaretinde bir teklifimiz oldu, Azerbaycan ile birlikte uydu yapalım şeklinde. Artık biz 'şunlardan mı alalım, bunlardan mı alalım, bunlar verirler mi, vermezler mi' gibi endişeleri geride bıraktık. Birlikte üçüncü ülkelerle uydu yapalım noktasına geldik. Son derece sevindirici bir durum. İnşallah bunu da en güzel şekilde başarıyla tamamlayacağız."