Peygamber’in hadisiyle müjdelediği askerler olmak için yola çıkan iki sahabe buraya gömüldü. Cami, ilk Türkçe Kuran okunmasına ev sahipliği yaptı.
Abone olBizanslılar Fatih’ten korunmak için zincir bağladı. Tarihin her döneminde farklı özelliğiyle göz önünde bulunan Karaköy Yeraltı Camii ramazan ayında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Haliç’e giriş çıkışları kontrol etmek üzere imparator II. Tiberios (572-582) tarafından yaptırılan bir kule ve mahzenden oluşan Karaköy Yeraltı Camii hikayesiyle İstanbul’daki camiler arasında farklı bir yer ediniyor. Rivayete göre sahabeler Vehb bin Huşeyre, Amr bin As ve Peygamberi görenleri gören Süfyan bin Uyeyne Mesleme bin Abdulmelik komutasındaki İslam ordularıyla İstanbul’a fetih için geldi.(714) Fetih için buraya gelen bu şahıslar çeşitli tarihlerde İstanbul’da hayatlarını kaybetti ve o zamanki adıyla Kurşunlu Mahzen’e gömüldüler. Zamanla kabirleri kaybolan sahabelerin bulunduğu yer İstanbul’un fethinde Bizans için farklı bir önem kazandı. Bizanslılar dönemindeki adıyla Galata Hisarı olarak anılan Kurşunlu Mahzen Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatmasında Haliç’i kapatan zincirlerin bağlandığı yer oldu.
Suriye’den geldi, mezarları buldu
İstanbul’da mezarı tespit edilen 28 sahabe arasında yer alan Vehb bin Huşeyre ve Amr Bin As’ın mezarlarının bulunmasıyla ilgili onlarca rivayet var. Rivayetker arasında en çok itibar göreni ise şu şekildedir: Şeyh Murad Efendi, mana âleminde, Üsküdar’dan Galata tarafına bir köprü kurulduğunu, buradan büyük ruhların geçtiğini gördü ve onlara gelişlerinin sebebini sordu. Büyük zatların Kurşunlu Mahzen’de defolunmuş dostlarını ziyarete gittiklerini söylemesi üzerine bu durumu oğlu Şeyh Mehmet Efendi’ye anlattı. Şeyh Mehmet Efendi, babasının vefatından sonra bir süre sonra bu hadiseyi İstanbul’a gelerek saltanat makamına anlattı. Şeyh Mehmet Efendi’nin anlattıklarına itibar eden Sadrazam Bahir Paşa türbelerin yerini buldurarak, burayı cami haline getirdi.Caminin minaresini ise Sultan 1.Mahmut yaptırdı.
Türkçe Kuran ilk burada okundu
Yeraltı Camii’nin özelliği sadece sahabelere ev sahipliği yapmasıyla sınırlı değil. Ocak 1932’de, ilk Türkçe Kuran’ın okutulduğu camii olma özelliğini de taşımaktadır.