BIST 9.614
DOLAR 34,64
EURO 36,49
ALTIN 2.932,81
HABER /  SAĞLIK

İlk kez 'yapay kalp' nakli yapıldı

Fransız doktorlar ' Carmat' isimli şirket tarafından geliştirilen yapay kalbi hastaya nakletmeyi başardı

Abone ol

Fransa'daki George Pompidou Hastanesi'ndeki ekip, "Carmat" adlı şirket tarafından geliştirilen tamamen yapay bir kalbi hastaya nakletti.

Pıhtılaşma gibi sorunlara yol açabilecek plastik maddeler yerine inek derisi kullanılarak geliştirilen "protez kalp", normal kalbin görevini taklit ederek otomatik olarak kan dolaşımı sağlıyor.

Carmat yetkilileri, yoğun bakıma alınan 70 yaşın üstündeki hastanın bilincinin yerinde olduğunu ve ailesiyle konuştuğunu belirtti.

Tamamen yapay bir kalbin hastaya nakledilmesi fikri ilk kez 20 yıl önce ameliyatı yapan Alain Carpentier tarafından ortaya atılmıştı.

Merkezi Paris'te bulunan Carmat, geçen ay klinik deneylerin 2014'te sona ermeden tamamlanmasının planlandığını ve başarılı olunması halinde tamamen yapay kalbin Avrupa'da ve daha sonra da ABD'de pazarlanabileceğini açıklamıştı.

ERKEK ANATOMİSİNE % 86, KADIN ANATOMİSİNE % 20 UYUMLU
Şirket, eylül ayında 3 hastanede yapılacak ameliyatlarla 4 hastada söz konusu kalbin denenmesi iznini almıştı.

Hastalara naklin yapılmasıyla "protez kalbin" güvenliğinin inceleneceği testlerin ilk aşaması gelecek ay tamamlanacak. 6 ay sürecek ikinci aşamada ise söz konusu kalbin etkisi değerlendirilecek.

Kalp yetmezliği son safhada, hayatta kalma ihtimali çok az olan hastalara umut olan yaklaşık 900 gram ağırlığındaki yapay kalbin fiyatı 140 bin-180 bin avro. Fransa'da normal kalp nakli ise 250 bin avroya mal oluyor.

Tamamen yapay kalp, erkeklerin anatomisine yüzde 86, kadınlarınkine yüzde 20 uyumlu. Ancak Carmat, kadınlara daha fazla uyum sağlayabilmesi için yapay kalbi küçültmeyi planlıyor.