Terörle mücadelede profesyonelleşmesi amacıyla başlatılan sözleşmeli er modelinde Isparta'da eğitim gören askerler, tatbikatla basına tanıtıldı.
Abone olHükümet tarafından terörle mücadeleye önemli katkılar sunması ve TSK'nın profesyonelleşmesi amacıyla yasalaştırılan 'sözleşmeli er' uygulamasında gelinen sürecin tanıtılması amacıyla düzenlenen tatbikatı, 50'ye yakın gazeteci izledi.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..
Isparta'daki İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı General İhsan Alper Kışlası'nda yapılan tanıtımda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve hudut bölgelerinde görev alacak sözleşmeli erlerin hangi şartlar altında eğitim aldıkları ve hangi süreçlerden geçtikleri tatbikatla gösterildi.
ÖNCE BRİFİNG VERİLDİ
Program, Orgeneral Doğu Aktulga konferans salonunda Piyade Albay Yaşar Aladağ'ın brifingiyle başladı. Sözleşmeli erlerin toplam 10 hafta süren eğitimde neler yaptığını anlatan Albay Aladağ, şu bilgileri verdi:
"Sözleşmeli erler askerlik hizmetini tamamlamış veya halen devam eden gönüllülerden alınıyor. Günde ortalama 5 bin kalori değerinde yemekle besleniyorlar. Teröristle temasta teröristi nasıl etkisiz hale getireceklerini öğreniyor. Sözleşmeli erlere burada temel, branş ve iç güvenlik şeklinde üç ayrı eğitim veriliyor. Eğitimler 10 hafta sürüyor. Buradaki 520 sözleşmeli erimiz şu an bu eğitimin 9'uncu haftasındalar. El yapımı patlayıcılar, ilk yardım, gözetleme, silahlı atış, el bombası, dayanıklılık, sızma ve gece eğitimleri aldılar."
Daha sonra Komando Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Osman Aytaç, sözleşmeli erlerin günlük yaşamlarından kesitlerin sunulduğu eğitim faaliyetlerini anlattı. Sözleşmeli bir erin nizamiyeden içeri girdiğinde ilk olarak kayıt kabul aşamasından geçtiğini kaydeden Albay Aytaç, "Burada rehberlik danışma uzmanları tarafından adaylara tarama testi uygulanıyor. Ardından sağlık kontrolleri yapılıp aşı oluyorlar. Daha sonra teçhizatlarını alıp eğitim çalışmalarına katılıyorlar" diye konuştu.
TERÖRİSTE KORKU VERDİLER
Güneydoğu'da ve hudut birliklerinde görev yapacak sözleşmeli erler Isparta'da kış şartlarında gündüz - 6, gece - 20 derecede şartlarda eğitiliyor. Sözleşmeli erler temel beden eğitimi, güç parkurundan geçiş, araziye intikal, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı savunma ve imha ile sarp kayalara tırmanış ve iniş gibi dağcılık eğitimleri alıyor. Eğitimlerin son aşamasında ise sıcak temastaki hareket tarzları belirleniyor. Bölücü terör örgütünün pusularına karşı da hassas eğitim alan askerler, hem dedektörlerle mayın taraması yapıyor, hem de gözetlemede bulunuyor.
40 METRE YÜKSEKTE 'DUR YOLCU' ŞİİRİNİ OKUDU
Askerlerin dağcılık eğitimi faaliyetlerinin tanıtıldığı bölümde 40 metre yükseklikteki halat köprünün üzerinde sözleşmeli bir er tarafından Necmettin Halil Onan'ın Çanakkale Şehitleri için yazdığı 'Dur Yolcu' şiiri okundu.
Isparta'daki Davraz Dağı'nın eteklerinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ardından gerçek patlayıcılarla manevra mermileri ve sis bombalarının kullanıldığı tatbikat yapıldı.
SICAK TEMAS TATBİKATI
Komando Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Osman Aytaç'ın yönettiği tatbikatta, yolda pusuya düşürülen askerlerin teröristlerle girdiği sıcak temas canlandırıldı. 2 ayrı araçla ilerleyen askeri konvoy, yolda pusuya düştü. Dağlık tepelerde konuşlanan teröristler askerleri çapraz ateşe tuttu. Araçlardan inen askerler teröristlerin görüş mesafesinden çıkmak için sis bombaları kullanarak araziye dağıldı. Sıcak temas sürerken terörle mücadelede geçen yıl kullanılmaya başlayan 'kirpi' adındaki zırhlı araçlarla takviye ekipler geldi. Bu araçların geçişi sırasında da teröristlerin daha önceden yola döşediği gerçek patlayıcılar patladı. Ancak araçlar zırhlı olduğu için askerler zarar görmedi. Takviye ekiplerin olay yerine gelmesiyle birlikte dağlık alandaki teröristler etkisiz hale getirildi. Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'ndaki program, bu tatbikatla sona erdi.
Sözleşmeli erler, 3-8 yıl arasında değişen sürelerde istihdam edilecek, en fazla 29 yaşına kadar görev yapacak. Her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacak. Her ay görev yerlerine göre ortalama 2 bin lira maaş alacaklar ve görevleri sonunda belirli bir tazminat alarak (her yıl için yaklaşık 7 bin lira) TSK'dan ayrılacaklar.
Sözleşmeli erlerin görevlerinin sona ermesinden sonra cezaevlerinin dış güvenliğinden çekilen jandarmanın yerini almaları ve özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmeleri öngörülüyor.