'İlk işim sağlıkta performans sisteminin kaldırılması olacak'
Sağlık sisteminin en önemli sorunlarının; performans sistemi, tam gün yasası, şiddet ve özel şirketlerden yapılan hizmet alımları olduğunu ifade eden İYİ Parti Antalya milletvekili adayı Dr. Tuba Vural Çokal, “Milletimiz bize görev verdiğinde yapacağımız ilk iş, bu sorunları ortadan kaldırmak için çalışmak olacak” dedi.
Abone olİYİ Parti Antalya milletvekili adayı Dr. Tuba Vural Çokal, sağlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de sağlık sisteminin 4 ana sorunu olduğunu dile getiren Dr. Çokal, “Bunlar; doktorları adeta bir yarışa sokan performans sistemi, özellikle profesörlere özel muayenehane ile üniversite hastanesi arasında tercih yapma zorunluluğu getiren tam gün yasası, devlet hastanelerinin özel şirketlerden yaptığı hizmet alımları ve en önemlisi doktorlara yapılan saldırılar yani şiddettir” diye konuştu.
EN BÜYÜK SORUN PERFORMANS SİSTEMİ
Performans sisteminin sağlık sistemini çöküşe götürdüğünü, kaliteyi düşürdüğünü, doktorları etik dışı davranışlarda bulunmaya zorladığını dile getiren Çokal, “Ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar çok para alırsın diye bir sistem olur mu? Bunu açıklayacak bir mantık var mı? Ben göz doktoruyum. Normal bir muayeneyi yaptığın zaman bellidir. Peki ya dahiliyeci, gastroentorolog, ürolog, bunların hastaları, hele bir de biraz yaşı ilerlemişse, üstlerini çıkarana kadar diğer doktorlar iki hastayı muayene eder. Bir de gerçekten detaylı muayene yapılması gereken alanlar var. Kanser hastaları var, nörolojik rahatsızlıklar var, fiziksel rahatsızlıklar var. Bunların bir muayenesi sırasında başka bir doktor 10 kişiye bakıyor. Hastaların sayıya indirgendiği bu sistemde biri on hasta bakarken diğeri bir hastaya bakmış oluyor. Yani tembellik etmiş, çalışmamış oluyor. Bu performans sistemi hastanın zamanından çalıyor. Doktorları da etik dışı davranmak zorunda bırakıyor. Ben bu sistemin kaldırılması için elimden geleni yapacağım” dedi.
TAM GÜN YASASINI KALDIRMALIYIZ
Sağlık sisteminin en önemli sorunlarından birinin de tam gün yasası olduğunu ifade eden Dr. Çokal, bu yasanın özellikle üniversite hocalarının üniversite hastanelerinde muayene ve ameliyat yapmalarını engellediğini belirtti. Milletvekili adayı Dr. Çokal, “Yasa, o profesöre ya özel hastane, özel muayenehane ya da üniversite tercihinde bulunmayı zorunlu tutuyor. Bu nedenle bir çok profesör üniversite hastanelerinde hasta bakımı yapamıyor, ameliyata giremiyor. Üniversitelerin hocaları kendi bölümlerinde derslerini veriyorlar, gerekli akademik çalışmalarını yapıyorlar. Buradaki işlemleri bittikten sonra kendi özel muayenehanelerine gidiyorlar. Hastası ameliyat olacaksa anlaşmalı olduğu özel bir hastanede ameliyat yapıyor. Çünkü tam gün yasası nedeni ile üniversite hastanesinde bu ameliyatı yapamıyor. Özel hastanelerde standart yok. Herkes kendi kafasına göre rakam veriyor. Daha önce her biri alanlarında çok kıymetli birer uzman olan bu hocalar, üniversite hastanesinde muayene yapıyor, orada ameliyat yapabiliyordu. Kendi muayenehanelerine saat 16’dan, 17’den sonra gidiyorlardı. Üniversite hastanelerinde garip grubu da bu hocalara muayene olabiliyordu” diye konuştu.
HASTA GARANTİLİ SİSTEM HER ALANA YAYILDI
Birçok devlet hastanesinin görüntüleme başta olmak üzere bir çok alanda özel şirketlerden hizmet alımı yaptığını dile getiren Dr. Çokal şunları söyledi; “Bir çok devlet hastanesi görüntüleme hizmetini özel şirketlerden alıyor. Özellikle acil servislerde hizmet alımı yapıyorlar. Bu şirketler ise konuya tamamen ticari yaklaşıyor. Hastaneye baş ağrısı ile gelene tomografi çekiyorlar. Halbuki bu hizmetler bizzat hastane bünyesinde verilmeli. Bakın Manavgat’ta tam teşekküllü bir hastane yok. Özellikle üniversite hastanesine ihtiyacımız var. Yıllardır beklediğimiz hastanenin alanına cezaevi yapıyorlar. İktidara göre Manavgat’ın öncelikli ihtiyacı tüm hizmetlerin devlet tarafından verildiği bir hastane değil cezaeviymiş."
Kendisine göre, sağlıkta yaşanan en büyük sorunun şiddet olduğunu belirten Dr. Çokal, bunun asıl neden ise doktorlara yönelik bakış açısı olduğunu kaydetti. Dr. Çokal, “Vatandaş ve doktorun birbirini anlayacağı bir sistem geliştirmeliyiz. Doktorlar ile vatandaşı bir araya getirecek projeler yapmalıyız. Vatandaşlar doktorları tanımalı. Doktorlar da vatandaşın saygısını yeniden kazanmalı” dedi.