BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İlk insanlar Afrika'yı nereden terketti?

Bilim insanları, modern insanın atalarının 60 bin yıl önce Afrika'dan çıkarken en son Mısır'ı geçtiğini öne sürdü.

Abone ol

American Journal of Human Genetics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Mısır ve Avrasya popülasyonlarındaki genetik benzerlikler, ilk insanların buzul çağında Mısır'dan geçtiğine işaret etti.

Anatomik olarak modern insanı temsil eden atalarımızın Afrika'dan yayıldığını kabul eden teoriye göre, insanlar 125 bin ila 60 bin yıl öncesinde yaşanan göç esnasında karadaki geçitleri ve basit sallar kullanarak Avrupa ve Asya'ya yayıldı. İlk insanların Afrika'dan tek bir seferde mi yoksa gruplar halinde mi göç ettiği ise halen kesin değil.

ESKİ BULGULAR ÇÜRÜTÜLEBİLİR

Son dönemdeki araştırmalar, modern insanın atalarının Etiyopya'da ortaya çıktığını ve Kızıl Denizi Aden Körfezi'ne bağlayan Bab'ül Mendep boğazı kullanarak Afrika'dan çıktığını savunuyor. Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Luca Pagani'nin başında yer aldığı araştırmada ise atalarımızın Bab'ül Mendep'ten değil, Mısır'dan geçtiği öne sürüldü.

Uluslararası araştırma ekibi tarafından yapılan genetik analizlerde, 100 Mısırlı ve Etiyopya'daki beş farklı populasyondan toplam 25 kişinin genleri analiz edildi. Eğer Avrasya'ya giden göç rotası Doğu Afrika'dan geçiyor ise Etiyopyalıların genetik açıdan Avrasyalılara Mısırlılardan daha fazla benzerlik göstermesi gerekecekti.

Pagani, 'kuzeydoğu Afrikalılara dair ilk tarafsız genetik araştırma sonucunda geçmişte kabul edilenin tersini sunan bir sonuç elde ettiklerini' öyledi. Mısırlılar ve Avrasyalıların genetik yapısı, Etiyopyalı ve Avrasyalıların genetik yapısından daha benzer çıktı.

GÖÇ TARİHİNDEKİ BİLGİLER DEĞİŞEBİLİR

Pagani ve ekibinin bulguları, ilk insanların düşünüldüğü gibi doğudan değil, kuzeyden Afrika'yı terk ettiğine işaret etti. Pagani, ellerindeki genetik bilginin diğer araştırmalarda kullanılabileceğini belirtti.

Bulgular doğrulanırsa, modern insanın coğrafi ve kültürel evrim sürecine de yeni bilgiler eklenecek. Ayrıca arkeoloji ve antropolojik araştırmalar başta olmak üzere yeni çalışmalar için ipuçları elde edilecek.

Pagani, 'tüm Avrasyalıların geçmişi hakkında yeni bir dönemi ortaya çıkarmış olabileceklerini ve milyarlarca insanın biyolojik geçmişi hakkında yeni bilgiler elde edilebileceğini' söyledi.

Kaynak: LiveScience ve Al Jazeera