BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

İlk imza Goldaştan

Goldaş, BM Küresel ilkelerine uyan ilk Türk kuyumculuk şirketi oldu

Abone ol

Goldaş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başlattığı gönüllü bir girişim olan Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk Türk mücevherat şirketi oldu. Tüm dünyada 3 binin üzerinde şirket ve sivil toplum örgütünün imzaladığı anlaşma, iş dünyasını 10 temel evrensel ilkeye uymaya çağırıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, 31 Ocak 1999’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında, iş dünyası liderlerine “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda bir çağrıda bulunmuştu. Bu hedefler, dünyayı daha yaşanılır bir yer kılmak adına açlık, yoksulluk, salgın hastalıklar, bebek ve anne ölümleri, cinsiyet ayrımcılığı, eğitimsizlik gibi konularla mücadeleyi öngörüyor.

Sözleşmede yer alan ilkeleri benimseyen firmalar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne imzaladıkları bir mektubu gönderiyor. Goldaş Kuyumculuk’un da sektöründe bir ilki gerçekleştirerek imza attığı sözleşmedeki ilkelerin şirket kültürünün bir parçası olması ve öncelikle şirket tarafından uygulanması hedefleniyor.

Goldaş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalınkaya, imzaladıkları sözleşmenin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgularken, “Goldaş olarak zaten küresel bir şirketiz. Temsilciliklerimizin konumlandığı ülke sayısı 8’e ulaştı. Türkiye, Rusya ve Çin’de bulunan mağazalarla markalarımız temsil ediliyor. Sektörümüzde dünyanın en prestijli kurumlarına üyeyiz. Faaliyet gösterdiği ülke sayısını her geçen gün artıran şirketimiz, bu imzayla küresel ilkeler sözleşmesinde yer alan ilkeleri tüm organizasyon yapısında benimseyip uygulayacağının sözünü vermiş oldu” diye konuştu.
Kofi Annan; Davos’ta iş dünyası liderlerini yeni küresel ekonominin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli olan çevresel ve sosyal dayanakların oluşturulmasına destek vermeye ve tüm dünya halkları için küresel yatırımlar yapmaya davet etmişti. Küresel İlkeler Sözleşmesi olarak adlandırılan bu çağrının resmi bir nitelik kazanması ise 26 Temmuz 2000 tarihinde BM merkezinde yapılan bir toplantıyla gerçekleşti.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan 10 temel evrensel ilke; insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele olmak üzere 4 ana başlıktan oluşuyor. Sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ını kontrol eden özel sektör şirketlerine yapılan çağrıya sivil toplum örgütleri de karşılık veriyor.


Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan 10 temel evrensel ilke:

İnsan Hakları
İlke 1: İş dünyası ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve bu haklara saygı duymalı.
İlke 2: İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı

Çalışma Standartları
İlke 3: İş dünyası çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli
İlke 4: Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
İlke 5: Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli.
İlke 6: İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.

Çevre
İlke 7: İş dünyası çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.
İlke 8: Çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli.
İlke 9: Çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.

Yolsuzlukla Mücadele
İlke 10: İş dünyası rüşvet ve haraç dâhil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.