Suriye'de ateşkesi denetleyecek gözlemcilerden altısı bugün göreve başlıyor. Bu grubu önümüzdeki günlerde yeni gözlemciler izleyecek. BM Güvenlik Konseyi Cumartesi günü 30 gözlemciye onay vermişti.
Abone olSuriye'de bir yıldan uzun bir süre devam eden çatışmaların ardından varılan ateşkesi denetlemekle görevli ilk Birleşmiş Milletler gözlemcileri Şam'a vardı.
BM barış gücü sözcüsü Kieran Dwyer, altı gözlemcinin bugün göreve başlayacağını bildirdi.
Gözlemci grubu, Güvenlik Konseyi'nde Cumartesi günü yapılan oylamadan hemen sonra New York'tan yola çıkmıştı.
Gözlemcilerin gelişi öncesinde Suriye ordusunun Humus kentine topçu saldırısı düzenlediği, isyancı güçlerin de Halep'te bir polis karakoluna saldırdıkları haber verildi.
İlk grupta yer alan altı gözlemciyi önümüzdeki günlerde diğer gruplar izleyecek. Güvenlik Konseyi, ilk aşamada Suriye'ye 30 gözlemcinin gönderilmesine onay vermişti.
Ancak Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi sıfatıyla ateşkese öncülük eten eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bu sayının 200'ün üzerine çıkmasını umuyor.
'Gözlemciler teröristleri görsün'
Suriye resmi haber ajansı Sana, Şam'ın gözlemcileri ağırlamaktan memnunluk duyduğunu belirterek, heyetin "silahlı terör çetelerinin' işlediği suçlara tanıklık etmesinin umulduğunu bildirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün ülkeden yeniden çatışma haberleri gelmesi üzerine taraflara ateşkese uymaları çağrısını yineledi.
Muhalifler, Humus'a ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonraki ilk topçu saldırısında üç kişinin öldüğünü duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı grup, kente birer dakika arayla top mermilerinin düştüğünü belirtti.
Ateşkes BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planının ilk unsurunu oluşturuyor.
Annan planında, BM gözetiminde bir ateşkesin yanısıra Suriye halkının beklentileri ve kaygıları konusunda çözümün Suriye kaynaklı bir siyasi süreçte aranması öngörülüyor.
Ayrıca ilk aşamada çatışmalardan etkilenen bölgelere insani yardım ulaştırılması için önlemleri alınması, keyfi gözaltılarla hapiste tutulanların tahliyesi, gazetecilerin ülkede özgürce çalışabilmesi ve toplantı ve gösteri özgürlüğüne saygı gösterilmesi de Annan planının diğer unsurları arasında.