Ankara Valiliği müthiş bir projeye imza atarak yaşlı, engelli, hastaları özel olarak takip edecek. İşte projenin detayları..
Abone olAnkara Valiliği’nin, Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı (SABEV) katkılarıyla hayata geçirdiği "Yaşam destek Projesi" sayesinde, yalnız yaşayan yaşlılar, engelliler, kronik hastalar özel cihazlar aracılığıyla 7 gün 24 saat takip edilecek.
"Kimsesizlerin Kimsesi Ankara Valiliği" sloganıyla yürütülecek proje kapsamında, vatandaşlar ihtiyaç anında, ücretleri Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla sağlanan cihazların düğmesine basarak, SABEV merkezindeki uzmanlardan yardım isteyebilecekler.
Ankara Vali Yardımcısı Turan Atlamaz, SABEV yetkilisi Prof. Dr. İlhan Tomanbay ile birlikte düzenlediği toplantıda, Ankara Valiliği olarak örnek sosyal projelerinden birini daha hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
Evlerinde yalnız yaşayan yaşlılar, hastalar, engelliler için SYDV ve SADEV işbirliğiyle bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirten Atlamaz, şunları kaydetti: "Proje, ileri teknolojiyle toplum yapımıza en uygun şekilde insanlarımıza 7 gün 24 saat hizmet verme esasına dayanıyor. Hizmet alacak vatandaşlarımızın evine, özel bir cihaz takıyoruz. Bunun yanı sıra vatandaşlarımıza kolye gibi takacakları veya kemerlerinde taşıyabilecekleri portatif cihazlar da veriyoruz. Bunun bir düğmesine basmaları durumunda 24 saat, SADEV merkezinde sosyal hizmet uzmanlarına ulaşıyorlar. Uzmanlarımız kendilerine gereken yardımı yapacak. Örneğin yalnız kalan yaşlımız destleşmek için bile burayı arayabilecek. Cihazın düğmesine basıldığında kişinin bilgileri, kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, ulaşılabilecek yakınları, komşuları bilgisayarın ekranına geliyor. Uzmanımız ona göre hareket ediyor. Sistem, ilgili vatandaşımız ilacını kullanmadığında bile merkezi uyarabiliyor."
Atlamaz, huzur evlerine yerleşen vatandaşların, terk edildikleri kanaatiyle mutsuz olduklarını dile getirerek, "Devletimizin huzur evlerinde çok büyük masraflarla bakım yaptığı bu insanlara, biz minimum bir ücretle, yani aylık 40 lira karşılığında bu hizmeti sunuyoruz. 8 kişiye yapılan masrafla 500 kişiye hizmet verebiliyoruz. Hem de yaşlımız kendi evinde mutlu oluyor. Cihazların ücreti SYDV tarafından karşılanıyor. Projemiz şu anda Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ ve Keçirören ilçesinde bin kişiyle başladı. Bu hizmeti ilk aşamada 5 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Anne ve babasından uzakta yaşayan kişilerin, yakınları için de bu hizmeti 50 TL karşılığında satın alabileceklerini kaydeden Atlamaz, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan sistemin Türkiye'de ilk kez Başkentte hayata geçirileceğini söyledi.
Atlamaz, projenin 1 Şubat itibariyle uygulamaya başlayacağını sözlerine ekledi.