BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,32
ALTIN 2.920,85
HABER /  POLİTİKA

İlk buluşmada soğuk rüzgarlar

12 Haziran seçimlerinden 13 gün sonra iki lider ilk kez İhracatçılar Meclisi'nin genel kurulunda karşı karşıya geldi

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçimlerin ardından ilk kez Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 18. Olağan Genel Kurulu'nda biraraya geldi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Seçim sonrası yaşanan krizler sonrası bir görüşme beklentisine yol açan bu buluşma tam tersine gergin geçti. İki lider arasında sadece soğuk bir tokalaşma yaşanırken Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını yaptıktan sonra toplantıdan hızla ayrılması CHP liderini kızdırdı.

Erdoğan'dan muhalefete çağrı
Meclis'e alınmayan vekil krizine ilişkin doğrudan mesajlar vermeyen Erdoğan sorunların çözümü için yeni Anayasa'yı işaret etti. Muhalefete seslenen Başbakan gelin önyargıları bir kenara atalım çağrısında bulundu. Ayrıntılar için tıklayın

Kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın ardından, "Madem demokrasi diyorsunuz neden ana muhalefetin ne dediğini dinlemiyorsunuz. Demokrasi söyleminin inandırıcı olması için ana muhalefet liderini de dinlemesi gerekmez mi?" diye tepki gösterdi.

Saat 11.00'de başlaması beklenen toplantıya ilk gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu ardından Başbakan oldu. Başbakan Erdoğan'ı oturduğu yerden kalkarak karşılayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile el sıkıştı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, 12 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez TİM Genel Kurulu'nda bir araya gelmiş oldu. Ancak tokalaşmanın soğukluğu gözlerden kaçmadı.

Genel Kurul toplantısında kürsüye ilk çıkan isim Başbakan Erdoğan oldu. Konuşmasını tamamlayan Erdoğan kürsüden indikten hemen sonra Florya'da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Akvaryumu'nun açılışını yapacağı için salondan ayrıldı.

ERDOĞAN'IN KENDİSİNİ DİNLEMEMESİNE KIZDI

Erdoğan'ın kendisini dinlemeden salondan ayrılmasına CHP lideri sert tepki gösterdi. Kürsüye çıkınca ilk sözü bu olan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
"Demokrasiden söz eden bir kişinin ana muhalefet partisi başkanını dinlemesi gerekir mi, gerekmez mi? Demokrasi bu mu? Eğer demokrasiden söz ediyorsak karşıt düşünceleri dinleme tahammülümüzün olması gerekir. Karşıt düşünceleri dinlemeyip kendi kendinize propaganda yapıp sonra meydanı bırakıp gidiyorsak bu olmaz. Önce bir doğrunun altını çizmemiz lazım. Muhalefet önemli. Ben de biliyorum önemli. Her ülkede iktidar olur ama sadece demokrasilerde muhalefet olur. O nedenle demokrasi söylemimizin inandırıcı olması için eylemlerimizle söylemlerimizin tutarlı olması lazım. Konuşacağım ama konuştuğumun gereğini yapmayacağım. Kusura bakmasınlar birbirimizi kandırmayalım.''

Kılıçdaroğlu bu sözlerinin ardından ekonomik durum ve ihracatçıların sorunlarını ele alan konuşmasına devam etti.

Genel Kurula, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı. 

Toplantı öncesi Hürriyet'e konuşan Kılıçdaroğlu Başbakan'la görüşebileceği sinyali vermiş,
"Randevu istemem, ama uygun ortam olur, talep gelirse hazırım, görüşürüm" demişti. Ancak toplantıda tokalaşma dışında bir görüşme olmadı.