BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.003,55
HABER /  DÜNYA

İleri bir demokrasi olabildik mi, henüz hayır

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "4. yargı reformunu tamamladık ama hâlâ bir 5. bir 6. gerekiyor. İleri bir demokrasi olabildik mi? Henüz h...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "4. yargı reformunu tamamladık ama hâlâ bir 5. bir 6. gerekiyor. İleri bir demokrasi olabildik mi? Henüz hayır. Daha yapılacak çok işler var" dedi.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MÜSİAD tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Uluslararası Genç İşadamları Kongresi"ne katıldı. Kongrede konuşan Babacan, genç girişimcilerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Konuşmasında dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik krize de değinen Babacan, "Gelişmiş ülkelerin kamu borç stoğundaki olağanüstü artış İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki rakamlara ulaşmış durumda. İkinci Dünya Savaşı’nın ağır maliyetinin getirdiği borç yükü neyse şu andaki gelişmiş ülkelerin borç yükü o seviyelere çıkmış durumda. Bir dünya savaşının oluşturacağı tahribat kadar son ekonomik kriz gelişmiş ülkelerin ekonomileri üzerinde tahribat oluşturdu. Bunu ancak merkez bankalarının yüksek miktarda karşılıksız bastığı para ile karşılamaya çalışıyorlar. Gelişmekte olan ülkeler de halen o karşılıksız basılan paraları alıp rezerv olarak saklıyorlar. Böyle bir çark dönüyor şu anda. Eğer akıllı adımlar atılıp, tedbirler alınmazsa bu çarkın ne kadar daha döneceği ile ilgili ciddi endişeler var. Bir süre sonra bu karşılıksız basılan para belirli bir plan dahilinde makul seviyelerde tutulmazsa pek çok ülkenin para biriminde ciddi oynaklıklar başlayabilir ve bu da bütün dünyayı son derece olumsuz etkiler" dedi.

"AVRUPA VE ABD YÜZDE YÜZÜ GEÇTİ"
Türkiye’nin bir yandan büyümeye devam ederken, diğer yandan da enflasyonu düşürdüğüne dikkat çeken Babacan, "Şu anda Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 36. Avrupa ve Amerika yüzde yüzü geçti. Bankacılık sistemimiz zamanında attığımız adımlar sebebiyle sapasağlam. O krizde dahi herhangi bir bankada bir problem olmadı. Şu anda OECD ülkeleri içerisinde sadece 5 ülkede gelir dağılım düzeliyor, diğer bütün ülkelerde hızla bozuluyor. Türkiye o beş ülkeden birisi. Gelir dağılımının en hızlı düzeldiği ülke Türkiye. Türkiye’de artık günlük 1 doların altında yaşan nüfus kalmadı. Dünyada nüfus 7 milyar ve bunun tam 1 milyarı günlük 1 doların altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Türkiye’de bu sıfır. 2 doların altında da sıfırladık. Tabii 4 dolara baksak, 4 doların altındaki nüfus yüzde 2.3’e inmiş durumda. Bu 2002’de yüzde 30 idi. Yeterli mi, değil. Bunu da sıfırlamak istiyoruz" diye konuştu.

"YAPILACAK ÇOK İŞ VAR"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş dünyası için güven ortamının ve hukuk devleti olabilmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bakıyorsunuz hiç hak etmediği halde bazıları iş dünyasında daha başarılı gibi görünebiliyor. Bazıları daha çok çaba gösterdiği halde fırsat eşitliği olmadığı için bir dezavantaja tabii tutuluyor. Bunun için iyi işleyen bir yargı gerekiyor. Bizim bu konuda adımlarımız oldu ama yeterli değil. 4. yargı reformunu tamamladık ama hala bir 5. ve 6. gerekiyor. Demokratikleşme konusunda çok adım attık. En son demokratikleşme paketi bunun bir örneği. İleri bir demokrasi olabildik mi? Henüz hayır. Daha yapılacak çok işler var. Özellikle ekonomik reformların siyasi reformlarla birlikte yürüyor olması önemli. Hangisi geride kalsa diğerini aşağıya çekebilir.”
Babacan, konuşmasının ardından MÜSİAD’ın en başarılı şubelerine ödül verdi.
(İHA)